Пола вијека Карате клуба “Синђелић” проткано успјесима

Дарко Пашагић
Пола вијека Карате клуба “Синђелић” проткано успјесима

Бањалука - Ове године навршава се 50 година од настанка Универзитетског спортског друштва Карате клуб “Синђелић”, које је до 1993. године носило име КК “Раде Личина”, а једна од манифестација у склопу прославе великог јубилеја биће 15. традиционални Међународни турнир “Бањалука опен 2019”, који ће сутра бити одржан у дворани “Борик”.

На овој смотри, која почиње у десет часова, учествоваће све узрасне категорије, а такмичари ће наступити у катама и борбама, појединачно и екипно.

- Очекујемо наступ између 800 и 1.000 такмичара из Аустрије, Црне Горе, Србије, Хрватске, Македоније, Словеније, Републике Српске и БиХ. Биће проглашени најбољи појединци у мушкој и женској конкуренцији, као и три првопласирана клуба у генералном пласману. У склопу турнира припремили смо и подјелу захвалница многобројним појединцима и привредним субјектима без којих “Синђелић” не био био оно што јесте - нагласио је тренер бањалучког клуба Мирољуб Кременовић, који однедавно обавља и функцију предсједника Карате савеза Републике Српске.

Он је почетком посљедње деценије прошлог вијека проносио славу “Раде Личине”, потом и “Синђелића”, али и Бањалуке, Републике Српске и тадашње Југославије. Награда за сјајне резултате стигла је почетком 1993. године, када је Кременовић у традиционалној акцији “Гласа Српске” изабран за првог најбољег спортисту Републике Српске.

- Ти тренуци се не заборављају и остају трајно у сјећању једног човјека и спортисте. Уједно, био сам и претеча свих каснијих сјајних резултата “Синђелића”, које смо наставили да постижемо све до данас. Послије мене још тројица чланова нашег клуба били су најбољи спортисти Републике Српске, Драгиша Вулетић, Борис Јеличић и Далибор Благојевић - додао је Кременовић, који је био вишеструки шампион БиХ и Југославије, појединачни првак Европе, вицешампион свјетског Купа и десет година репрезентативац СФРЈ.

Предсједник “Синђелића” Ненад Бодирожа нагласио је да се клуб одржао и у веома тешким временима, поготово за спорт.

- Тешко је рећи колико је полазника каратеа прошло кроз клуб од 1969. до 1993. године, као и послије тога, али рачунамо да је од преименовања у “Синђелић” тај број између 5.000 и 6.000, од којих је бар половина имала такмичарски наступ. Свима је познато да су посљедња деценија прошлог и прва овог вијека биле најуспјешније за наш клуб јер смо тада на европским и свјетским првенствима освојили више од 30 медаља, додуше у ЊКЦ верзији. Од прије неколико година сви клубови у БиХ наступају само у ЊКФ верзији, гдје се много теже постижу велики резултати, али вјерујем да ћемо веома брзо и под окриљем ове федерације почети да бриљирамо. Велика је штета што у вријеме наших највећих успјеха нисмо наступили у ЊКФ верзији јер је сигурно да би генерација коју смо тада имали и тамо бриљирала - рекао је Бодирожа.

Највише пажње у овом клубу посвећује се сениорским резултатима.

- Годинама смо у сениорској конкуренцији неприкосновени у Републици Српској, а и у осталим старосним категоријама смо у самом врху. Сада имамо сјајну генерацију такмичара и такмичарки, који су већ почели да постижу одличне резултате, али сам сигуран да ће кроз годину-двије бити још успјешнији. Међу њима свакако вриједи истаћи Марију Марић, Татјану Штрбац, Теодору Куриџу, Немању Даниловића, Ведрана Пауљевића, Драгана Адамовића, Саву Ђенића, Слађану Вулић, Бојану Вулић, Стефана Даниловића, Андреја Мијатовића... - додао је Бодирожа.

 

Кампус

База “Синђелића” је сала универзитетског кампуса, гдје тренирају јуниори и сениори.

- У свим старосним категоријама сада у клубу има више од 250 каратиста. Осим у кампусу, тренинге обављамо у салама основних школа “Свети Сава”, “Вук Стефановић Караџић” и “Бранко Радичевић”, као и у Лазареву, а са свим категоријама ради укупно осам тренера. У нормалном функционисању клуба помажу нам град Бањалука, Министарство породице, омладине и спорта, бројне приватне фирме, али и други пријатељи клуба, а важна карика у финансирању је и чланарина - рекао је Кременовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана