Pobjeda BiH nad Jermenijom

nezavisne.com
Pobjeda BiH nad Jermenijom

Fudbalska reprezentacije Bosne i Hercegovine pobjedom je počela kvalifikacije za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

“Zmajevi” su večeras na domaćem terenu na stadionu “Grbavica” u Sarajevu u prvom kolu Grupe J pobijedili Jeremeniju rezultatom 2:1.

Prvu ozbiljniju priiliku bh. tim imao je u 11. minuti. Miralem Pjanić odlično je proigrao Edina Višću, ali je golman Jermenije odbranio.

Muhamed Bešić je u 18. minuti uposlio Gorana Zakarića koji je pogodio vanjski dio mreže.

U 21. minuti svoj šut je oprobao Rade Krunić a lopta je završila za malo pored gola.

Pjanić je u 26. odlično ubacio, a nakon gužve u šesnaestercu gosti su izbili loptu u korner.

Jermenci su kapitulirali u 34. minuti.  Udarac iz ugla izveo je Pjanić a najviši u skoku bio je Rade Krunić i pogodio za 1:0.

Golman BiH Ibrahim Šehić jedinu intervenciju u prvom poluvremenu imao je u 41. minuti kada je ukrotio pokušaj Aleksandra Karapetijana.

Minut kasnije na drugoj strani za malo neprecizan bio je kapiten BiH Edin Džeko.

Gosti su u nastavku krenuli nešto ofanzivnije. Najbolje prilike imali su preko Henrika Mkhitarjana u 68. I 72. minuti.

Najbolju priliku u drugom poluvremenu BiH je popustila u 78. minuti kada je Deni Milošević zatresao prečku. Ipak dvije minute kasnije Milošević je popravio utisak i pogodio za 2:0.

Jermenci su u sudijskoj nadoknadi ublažili poraz golom Mkhitarjana iz penala za konačnih 2:1.

Reprezentacija BiH večeras je odigrala 213. utakmicu u svojoj istoriji i upisala 90. pobjedu. U 213 mečeva za protivnike je imala 71 selekciju. BiH je odigrala 138 zvanične utakmica, te 74 prijateljske.

Ujedno je Džeki ovo bio stoti nastup za BiH reprezentaciju.

Prema zvaničnim podacima Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH), u 90 susreta bh. reprezentacija je pobijedila, 46 susreta su završena neriješeno, a u 77 utakmica poražena.

Naredi meč izabranici selektora Roberta Prosinečkog igraju u utorak na stadionu “Bilino polje” u Zenici gdje će u drugom kolu Grupe J kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo ugostiti Grčku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana