Нови ФИФА правилник: Играч слободан ако не добије двије плате

Дарко Пашагић
Нови ФИФА правилник: Играч слободан ако не добије двије плате

Бањалука - Нови правилник Свјетске фудбалске федерације (ФИФА) о статусу играча, који ће на снагу ступити 1. јуна, пооштриће обавезе клубова према играчима и на минимум свести могућност да се манипулише њиховим платама.

Најважнија новост је да ће играч моћи да раскине уговор на штету клуба већ послије двије неисплаћене плате, што ће бити посебно занимљиво примијенити у БиХ јер је јавна тајна да играчи своје зараде траже путем суда и неколико година по одласку из клуба. До сада се раскид уговора могао тражити послије три неисплаћене плате, али је послије настајала цијела процедура, арбитража, суд, па се цијели процес знао отегнути и на неколико година.

- Сада је тај рок скраћен на два мјесеца и, уколико играч не буде исплаћен, моћи ће да раскине уговор уз претходно петнаестодневно писмено упозорење, без икаквих арбитража, судова... - нагласио је потпредсједник Синдиката професионалних фудбалера БиХ Алдин Џидић.

Оно што ће се дешавати послије тога за већину клубова, поготово оних који муку муче са новцем, могло би да буде погубно.

- Играч ће осим дуга добити и накнаду штете до краја уговора, плус од три до шест плата. Биће донесена и одлука која ће садржавати казну, која ће се, ако клуб у року од мјесец не плати дуг, одмах активирати без потребе покретања дисциплинског поступка. Све националне фудбалске федерације мораће да измијене своје правилнике и ускладе га са ФИФА правилником о статусу играча - наставио је Џидић.

Тако ће играчима бити омогућена “поштенија” борба са клубовима, који их све чешће нередовно исплаћују.

- Сада више нико “нормалан” неће моћи да потпише с играчем уговор који неће моћи да испоштује јер ће казне за клуб бити више него ригорозне. То ће сигурно олакшати борбу и нама у синдикату, који имамо све више притужби играча на нередовна исплаћивања - истакао је Џидић.

Синдикат професионалних фудбалера БиХ основан је почетком 2016., а покретач идеје био је управо Џидић.

  • Наш основни циљ је био да заштитимо запослене фудбалере у БиХ у односу на клубове са којима имају професионалне уговоре. Могу слободно да кажем да су данас наши чланови готово сви играчи 12 премијерлигашких клубова, који су код нас једини професионалци, без обзира на то да ли су рођени у БиХ или су странци. Годишња чланарина је 50 марака, а од нас добијају адекватну правну заштиту у случају свих проблема са клубовима, а најчешће су то проблеми финансијске природе. Прошле године преко нас су ишла 44 спора и све смо их добили. Борац, Челик и Слобода су најчешће на мети оштећених играча јер, као што је познато, ова три клуба имају велика дуговања не само у сегменту фудбалера, него и у другим сегментима - додао је Џидић.

Закарић играч сезоне

У организацији Савеза професионалних фудбалера БиХ одржана је манифестација “Кристалних 11” на којој је за најбољег играча Премијер лиге у прошлој сезони изабран Горан Закарић из Жељезничара. Осим њега, у идеалној постави су: голман Кенан Пирић (Зрињски), те Перо Стојкић (Зрињски), Слободан Јаковљевић (Зрињски), Даниел Граовац (Жељезничар), Дарко Тодоровић (Слобода), Елвис Сарић (Сарајево), Јован Благојевић (Жељезничар), Милош Филиповић (Зрињски), Немања Билбија (Зрињски) и Мерсудин Ахметовић (Сарајево). Најбољи млади играч је Лука Менало из Широког Бријега, а тренер Блаж Слишковић (Зрињски).

У Борцу подржавају нови правилник

Иако муку муче са дуговањима према играчима, у Борцу подржавају нови правилник ФИФА.

- Ово ће донијети додатну заштиту фудбалерима, који сада неће морати да брину као раније, када ће бити им бити исплаћена евентуална дуговања. С друге стране, ово ће бити отежавајућа околност за клубове, који ионако муку муче са финансијама. Вјерујем да ће нови правилник довести до тога да повјерење на релацији клуб - играч буде далеко веће него раније - истакао је потпредсједник Борца Вицо Зељковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана