Нова медаља у колекцији Немање Мајдова

Милан Зубовић
Нова медаља у колекцији Немање Мајдова

Хохот - Низ освајања медаља на овогодишњим такмичењима џудиста из Источног Сарајева Немања Мајдов наставио је у Кини, гдје је стигао до сребра на гран прију у Хохоту (Хушију).

Њему је то треће одличје ове године у којој се вратио послије опоравка од повреде кољена и први пут стигао до златних медаља на два такмичења из различитих категорија. Прво је почетком марта славио на гран прију у мароканском Маракешу, да би прије двије седмице стигао до злата на гренд слему у азербејџанском Бакуу, док је између тога заузео пето мјесто на гранд прију у Тбилисију.

Момак који држи шесто мјесто на свјетској ранг-листи у категорији до 90 килограма и наступа за Србију био је слободан у првом колу такмичења у Кини, да би у другом побиједио Француза Аурелијена Дијеза, који га је прошле године побиједио на Свјетском првенству, а састали су се у полуфиналу турнира у Мароку ове године. Потом је у четвртфиналу савладао Швајцарца Сирила Гросклауса, а у полуфиналном огледу био је бољи од 11. џудисте свијета Едуарда Трипела, кога је добио у финалу Маракеша. Нијемца је побиједио на казну, али је стао у финалу. Свјетски шампион из 2017. године морао је да пружи руку Јапанцу Кенту Нагасави, тренутно 16. џудисти свијета који је у посљедњем минуту меча успио да направи вазари и дође до побједе. Немањи је ово била пета медаља на гранд при такмичењима послије двије бронзе, сребра и злата. Трећа мјеста припала су Кубанцу Ивану Фелипеу Силви Моралесу и Грузијцу Ђорђију Папунашвилију.

- Добри смо с обзиром на то да смо одрадили гренд слем у Бакуу и без тренинга дошли у Кину. Треба имати на уму и временску разлику, због које је Јапанац био у предности. Ипак, то је одличан резултат и идемо даље. Задовољан сам како је Немања радио мечеве са Французом и Швајцарцем. Повредице прста и врата које смо задобили у Бакуу нисмо успјели да санирамо до краја, док врло мало бораца може да повеже два јака турнира и при томе се на оба попне на постоље. Слава богу, Немања посједује тај менталитет. Све у свему, много сам поносан на свог борца - рекао је Немањин отац и тренер Љубиша Мајдов.

Идући наступи

Мајдов је наставио да сакупља бодове за Олимпијске игре у Токију идуће године. Ипак, да ли ће му бити испуњен један од спортских снова биће познато тек 25. маја 2020, када ће бити саопштена имена учесника, а већ је познат критеријум приликом избора, мада је он помало компликован и тешко је било шта прогнозирати до пред сам избор. Наредна искушења Мајдов би требало да има 22. јуна на наступу на Европским играма у Минску, док је за 12. јул заказан гранд при у Будимпешти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана