Немања Билбија, најбољи стријелац Премијер лиге за “Глас Српске”: Уживам у Мостару и раду са Слишковићем

Синиша Котараш
Немања Билбија, најбољи стријелац Премијер лиге за “Глас Српске”: Уживам у Мостару и раду са Слишковићем

Фудбалери Зрињског три године заредом су шампиони БиХ, а њихова доминација поклопила се са доласком Немање Билбије у редове “племића”. Мостарци су и ове сезоне међу главним кандидатима за титулу, а Билбија њихова локомотива с обзиром на то да је у само 15 кола постигао 12 голова.

Такав учинак већ сада је осјетно бољи од прошлогодишњег (12, 7) и из сезоне 2015/16. (10, 13). Као фудбалер Борца, Сарајева и Зрињског постигао је округло 70 голова у Премијер лиги и налази се на четвртом мјесту вјечне листе стријелаца.

- Циљ ми је да ове сезоне престигнем тређепласираног Феђу Дудића, који је постигао пет погодака више. Потом ћу покушати да “дохватим” другопласираног Стеву Николића (94), а онда и легендарног Вагнера, који је први са 125 погодака - рекао је Билбија на почетку разговора за “Глас Српске”.

ГЛАС: Иако сте сваке године у врху листе стријелаца, ипак нисте класични нападач?

БИЛБИЈА: Моја природна позиција је, у ствари, одмах иза нападача. Нисам прави голгетер, али волим да затресем мрежу. Волим да имам лопту у ногама јер тада најбоље могу да осјетим шта треба да урадим. Мислим да ми је то и једна од бољих страна, добар преглед игре и размишљање унапријед.

ГЛАС: Како бисте у неколико реченица описали своју досадашњу каријеру?

БИЛБИЈА: Мислим да сам, с обзиром на околности које су ме пратиле на самом почетку, урадио доста. Могао сам, наравно, и боље, није то тајна, али, генерално, задовољан сам. Мада, још ми је рано да сумирам каријеру јер не размишљам о пензији. Имао сам понуде из иностранства, али углавном од екипа које нису имале превелике амбиције. Ко зна, можда прави позив тек услиједи.

ГЛАС: Колико је долазак у Зрињски био прави потез у Вашој каријери?

БИЛБИЈА: Овдје сам већ три године и чињеница је да ме је играње у Зрињском препородило. У свему томе имао сам и срећу да дођем у средину која ме је натјерала да напредујем. Мостар је и сјајан град, има одличну климу и за мене је, уз Бањалуку, најљепши.

ГЛАС: Чини се да је рад са Блажом Слишковићем доста утицао да подигнете квалитет игре?

БИЛБИЈА: Нема ту пуно мудрости, дао ми је велику слободу и имао отпочетка велико повјерење у мене. Неоспорно је да има огромне заслуге за мој напредак.

ГЛАС: Уз Слишковића, ко је још утицао на Ваш развој?

БИЛБИЈА: Једног човјека ћу увијек посебно спомињати као кључног за цијелу моју каријеру. То је Владо Јагодић, који је препознао мој таленат и први ми дао прилику да заиграм у сениорској конкуренцији. Осим њега, имао сам још доста тренера, сваки ми је нешто оставио и од сваког сам понешто научио.

ГЛАС: За крај, да ли и колико пратите Борац?

БИЛБИЈА: Како да не, то је мој клуб. Видим да на Градском стадиону дувају неки нови вјетрови и видјећемо да ли су се ствари помјериле са мртве тачке. Не сумњам у њихов повратак у Премијер лигу. Желим, наравно, да једног дана завршим каријеру тамо гдје сам и почео - на Градском стадиону.

ГЛАС: За младу репрезентацију БиХ одиграли сте 22 утакмице, дали девет голова, а за сениорску, и поред свих ових добрих партија, само једну, тачније свега неколико минута. Надате ли се још позиву селектора Роберта Просинечког?

БИЛБИЈА: И даље се надам да бих могао да заиграм за сениорску репрезентацију, али мислим да од тога неће бити ништа. Немојте мене да питате зашто је то тако - поручио је Билбија.

Рођендан

Сјајни фудбалер Зрињског данас слави 28. рођендан, који ће обиљежити у друштву најдражих, супруге Сање и сина Јакова.

- Док сам био млађи, волио сам да славим са пријатељима, а сада, када ми је ту породица, некако сам мирнији уз њих. Супруга и син су са мном у Мостару, много ми значи њихово присуство и можда је и то разлог мојих добрих партија - рекао је Билбија.

Тешко до репрезентације

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана