Некадашњи рукометаш Борца Марко Панић бриљира у Пољској

Синиша Котараш
Некадашњи рукометаш Борца Марко Панић бриљира у Пољској

Бањалука - Сјајни десни бек пољског суперлигаша Азоти Пулавија, Марко Панић, прошлог љета напустио је редове француског Шамберија и већ у првој сезони у дресу новог клуба доказао да се ради о врхунском рукометашу.

Одлично се снашао, није му чак био потребан ни уобичајени период адаптације, понајвише захваљујући саиграчу Николи Прцеу. Протекла сезона оцијењена је као најбоља у историји клуба иако није освојен ниједан трофеј.

- Мени није јасно да неко може да буде срећан због остварених резултата, а да ништа није освојио. Истина, ове године је Пулави први пут у својој историји играо групну фазу ЕХФ купа, изборио финале Купа, а у домаћем првенству на крају заузео треће мјесто - категоричан је Панић.

Што се тиче пољског рукомета, неспорно је да је Виве Тарги Килце далеко најквалитетнији тим, али их је Панићев тим ове сезоне у неколико наврата добро намучио.

- Нема ту пуно приче, Килце је бар три копља изнад свих осталих, али у финалу Купа смо 50 минута били бољи ривал и имали три гола предности. С њима смо се састали и у полуфиналу плеј-офа Суперлиге, код куће доживјели дебакл, 27:37, а у гостима смо минимално поражени, 34:35. Мислим да наредне сезоне, уз мало среће и довођење појачања, можемо напасти друго мјесто и још више им се приближити - тврди Панић.

Након одласка из Борца Панић се преселио у Француску, гдје је пуних пет година носио дрес Шамберија.

- Поредити Француску и Пољску је немогуће, тамо је потпуно другачији живот. Уосталом, француска лига је много јача, у сваку утакмицу се улази са сто одсто ангажмана, тамо свако свакога може да побиједи и сама организација је у потпуности другачија. Овдје постоје Килце, Висла Плок, ми и још три или четири екипе које су професионалне, док су све остале далеко од тога. У Француској је чак и друга лига професионална - истакао је Панић.

Мада, како сам каже, и у Пољској се све више улаже у рукомет и пратећу инфраструктуру.

- За двије године Азоти би требало да добије нову дворану са 4.000 сједећих мјеста и свим пратећим садржајима. Иначе, на утакмицама Суперлиге су дворане углавном попуњене, све је добро медијски попраћено, има и доста навијача који, за разлику од фудбалских, не праве инциденте. Нас на свако гостовање прати група од стотинак навијача - додао је Панић.

Наравно, одличне игре нису могле да прођу незапажено, па је номинован за најбољег играча и најбољег бека пољске Суперлиге.

- Гласају играчи и тренери и биће интересантно видјети како ће се на крају све завршити. Нисам оптерећен, али би евентуална награда годила, поготово ако дође од колега - казао је Панић.

Стандардни репрезентативац БиХ пропустио је посљедњу утакмицу у Мађарској, али се одмах након завршетка обавеза у Пољској прикључио селекцији која је на припремама у Маглају.

  • Одавно смо превазишли онај пропуст у баражу са Швајцарском и у потпуности смо фокусирани на нови циљ, квалификације за Евро 2020. У групи смо са Финском, Бјелорусијом и Чешком, а сигуран сам да можемо да се пласирамо на једно од два прва мјеста и први пут изборимо Европско првенство - закључио је Панић.

Циљ Бундеслига

Некадашњи првотимац Борца открио је планове за наредни период, као и гдје би могао да настави каријеру.

- Са Пољацима имам уговор још годину па ћемо видјети шта и како даље. Како сада ствари стоје, не бих се бунио да останем још једну годину у Азотију, али ми је основни циљ и играчка амбиција да се опробам у Бундеслиги - рекао је Панић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана