Недељко Малић: Матерсбург друга кућа

Милан Зубовић
Недељко Малић: Матерсбург друга кућа

Матерсбург - Фудбалер из Бањалуке Недељко Малић спрема се за своју 14. сезону у Матерсбургу гдје га је још као јуниора довела спортска судбина из БСК-а 2005. године.

Цијелу инострану каријеру провео је у клубу за којег и сада наступа, па за Матерсбург каже да му је као друга кућа. Током прве три сезоне шансу је добијао на кашичицу, јер је био врло млад, да би у посљедњих десет био стандардан члан стартних 11. Прошлу сезону његов клуб завршио је на шестом мјесту прве лиге Аустрије и тако остао без пласмана у Лигу Европе док је Адмира имала пет бодова више.

- Остао је горак осјећај јер смо били веома близу, али шта је ту је и ово је успјех с обзиром на то да смо промијенили доста играча. Њих 11 је отишло, а стигло осам нових па је било незгодно то уклопити у систем игре - рекао је Малић за “Глас Српске”.

Према његовим ријечима може да буде задовољан урађеним, јер је екипа имала проблема током сезоне, посебно на почетку.

- Током сезоне било је доста осцилација и нисмо имали константност па смо десетак утакмица били без побједе да бисмо потом остварили седам тријумфа. Било је веома турбулентно, јер смо имали проблем да интегришемо велики број нових играча па смо упали у велики заостатак. Међутим, када су се сви уклопили почели смо да играмо доста другачије и квалитетније те смо пред крај имали шансу да се докопамо Лиге Европе, али нисмо успјели - изјавио је Малић који игра на позицији штопера.

Не планира да промијени средину и већ је започео припреме за идућу сезону.

- Моји планови везани су за клуб и кренули смо са припремама. Све је још свјеже и не знамо ко ће све отићи и доћи. Морамо добро да се спремимо и не поновимо прошлогодишњи лош старт. Уједно, има и промјена у такмичењу па ће лига бити подијељена у двије групе што би требало да буде много интересантније. Наш циљ је да избјегнемо групу за опстанак и изборимо пето мјесто на табели које доноси наступ у Лиги Европе - нагласио је Малић.

Аустријска лига много је напредовала по квалитету током посљедњих 15 година.

  • Доста се тога промијенило у односу на период када сам тек стигао. Тада је било много више странаца док су сада ту млади Аустријанци који долазе. Рецимо, Салцбург највише издваја новца и има највеће могућности тако да је формирао два тима, један за европска такмичења, а други за домаће првенство. Костур тима чине им играчи око 22 године тако да праве свој концепт. Када је сама лига у питању, она је доста незахвална за играче и то сам схватио када сам играо против екипа које су играле европска такмичења па онда у домаћем првенству играју пресинг и не пуштају лопту. Лига је доста захтјевна, мали је број клубова који су доста квалитетни и није једноставно играти. Доста је потцијењена у односу на неке друге европске лиге јер се маркетиншки не експонира превише мада у њој млади играчи могу доста напредовати - истакао је Малић.

Репрезентација

Био је члан У21 селекције БиХ, али позив у сениорски састав никад није добио.

- Једноставно није се поклопило. У моменту када сам био у најбољој форми нисам добијао позив тако да се сада и не надам превише. Није до мене, жал остаје, али идемо даље - казао је Малић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана