Настављен рат у Рукометном савезу Републике Српске: Јошић најавио тужбе, Умичевић повукао оставку

Синиша Котараш
Настављен рат у Рукометном савезу Републике Српске: Јошић најавио тужбе, Умичевић повукао оставку

Бањалука - Одлуком Окружног суда да поништи одлуку Основног суда Бањалука и цијели случај “РС РС” врати на почетак, једина особа која има право и легитимитет да заступа интересе Рукометног савеза Републике Српске је генерални секретар Елвис Јаћимовић, тврди предсједник Регионалног РС Бањалука Жељко Јошић.

Према његовим ријечима, овом одлуком ни РРС БЛ није више суспендован и има пуно право да настави са радом. Надаље, Јошић истиче и да је сада чињеница како, након укидања првобитне пресуде, Скупштине у Добоју није ни било, па самим тим ни одлуке донесене на њој нису валидне.

- Не желимо да овај случај дижемо на неки ниво и није нам циљ да сада све вратимо на старо. Испоставило се да смо 30. јуна у Бањалуци одржали легалну Скупштину, док је у Добоју био само неформални скуп грађана. Регионални РС Бањалука поштује закон и Статут савеза, као и сва нормативна акта. Након ове одлуке, сигуран сам да ће се ускоро утврдити и да је нови РС БиХ формиран на незаконит начин - рекао је Јошић.

Он наглашава како су људи који су у протеклих нешто више од пола године водили рукомет Републике Српске, направили низ грешака, али и законом кажњивих прекршаја.

- Показало се да нови људи нису поштовали ништа, чак су расписали и конкурс за попуну Прве лиге РС, што нема нигдје у спорту! Надаље, направили су, мимо свих законских норматива неки нови, “интерни” печат. А РС РС има свој званични печат и позната је законска процедура за израду новог. По томе, све одлуке које су они доносили су ништавне, па тако испада и да имамо нелегално такмичење - категоричан је Јошић.

Он је, уједно, најавио и подношење кривичних пријава против лица која су рукомету проузроковала велику штету.

- Имамо спремне пријаве и оне ће ускоро бити достављене Окружном тужилаштву против лица која су се на најгрубљи начин огријешила о закон и рукометни спорт. Такође, биће поднесене и приватне тужбе због увреда, блаћења и лажних изјава везаних за људе који су дуго у рукомету - закључио је Јошић.

Са друге стране предсједник РС РС у оставци Маринко Умичевић, најавио је да ће, управио због овога, остати на челу Савеза и повести још већу борбу како би рукомет Српске очистио од свих неправилности.

- Па, господин Јошић је читав свој живот посветио томе да обмањује народ и лагодно живи од рукомета. Па он сам има пет, а заједно са Вељком Малићем, осам непостојећих клубова у тој њиховој нелегалној Скупштини. Он прича о кривичним пријавама, а није одржао Скупштину пуних пет година, никоме не полаже рачуне и права је невладина организација. Мисли да може да ради шта хоће и ја ћу искључиво због њега и њему сличних да повучем своју оставку. Вратићу се на мјесто предсједника РС РС и одмах му кажем да и даље вриједи његова суспензија. Крајње је вријеме да се већ једном заведе ред у рукомет и да овај спорт очистимо од појединаца који мисле да живе од њега и злоупотребљавају клубове који их подржавају. У року од мјесец дана ћемо направити нови Регионални РС Бањалука који ће бити признат од стране РС РС, а они који мисле да наставе са њим неће играти регуларно лигу Републике Српске већ неку своју приватну - поручио је Умичевић.

Управни одбор

Сједница управног одбора Рукометног савеза РС биће одржана данас у Вишеграду редовни састанак на којем ће бити неколико занимљивих тема.

Једна од њих је и неприхватање одлуке о подношењу оставке Маринка Умичевића на мјесто предсједника Савеза, а онда и изјашњавање о одлуци Окружног суда у Бањалуци. Такође, биће и говора о припремама за почетак прољећног дијела сезоне у лигама које су под ингеренцијом Рукометног савеза Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана