Младен Жижовић: Много лакше бити играч него тренер

Дарко Пашагић
Младен Жижовић: Много лакше бити играч него тренер

Један од најмлађих премијерлигашких тренера у прошлој сезони, шеф стручног штаба Радника Младен Жижовић сматра да је много лакше бити тренер него играч, јер ова прва функција носи далеко више обавеза.

Овај 38-годишњак на кормило Бијељинаца дошао је пред крај сезоне 2016/17, када је три кола прије краја шампионата замијенио српског стручњака Небојшу Милошевића и са великим успјехом водио Радник у недавно завршеном шампионату, у којем је освојено пето мјесто, што је најбољи резултат Сембераца у Премијер лиги.

- Када си играч, бринеш само о себи, а сада као тренер морам да размишљам о 25 младих људи, да се саживим са њиховом срећом, тугом, успјехом и неуспјехом. Мораш да им будеш и пријатељ, у неку руку и старији брат. Док сам био играч, неке ствари једноставно нисам ни примјећивао, али сада је друга прича. Тренер мора бити одлучан, јер су играчи често мудри. Кључ успјеха је поштен однос са обје стране, а све у жељи да се успије на заједничком задатку - нагласио је Жижовић. 

ГЛАС: Преузели сте Радник од Небојше Милошевића, прије тога сте били асистент Славку Петровићу. Шта сте могли да научите од ове двојице искусних стручњака?

ЖИЖОВИЋ: Ријеч је о два потпуно различита типа тренера. Код Петровића је кондициона припрема приоритет и на њој базира резултате, док Милошевић више ради на тактици. Од обојице сам узимао оно најбоље и вјерујем да сам успјешно почео да корачам тренерским стазама.

ГЛАС: Претходна сезона Вам је била прва самостална на кормилу неког клуба. Како је оцјењујете?

ЖИЖОВИЋ: Као врло тешку, поготово што смо на њеном почетку доживјели доста промјена у екипи и у тренерском и у играчком дијелу. Нико тада, па ни ја сам нисам могао да предвидим како ће то испасти на крају. Сада, када се подвуче црта, сви морамо бити презадовољни.

ГЛАС: Управа клуба Вам је указала велико повјерење у тренутку када сте нанизали серију пораза. Откуда толика вјера у младог стручњака?

ЖИЖОВИЋ: Добио сам повјерење када можда више ни сам нисам вјеровао у себе. Као резултат тога је најбољи пласман Радника у елити. До тога се дошло поштеним и преданим радом, што ће бити моја одлука и у будућности.

ГЛАС: Још немате УЕФА про тренерску лиценцу. Докле сте стигли са школовањем?

ЖИЖОВИЋ: У дошколовање крећем у наредном семестру, односно од јесени. Још нисам одлучио у којој земљи и којем клубу ћу стажирати. Имам довољно искуства, али и добрих пријатеља широм Европе и вјерујем да то неће бити проблем.

ГЛАС: Помињу се одласци Дине Бешировића, Демира Пеце, Алема Мерајића и још неких играча Радника у иностранство. Колико је то у овом тренутку реално?

ЖИЖОВИЋ: Тренутно најближи одласку је Бешировић, који на столу има неколико понуда и врло брзо ће се знати гдје ће наставити каријеру. За остале играче, колико знам, за сада још нема званичних понуда, али не мора да значи да их неће бити.

ГЛАС: Да ли ће Радник у наредној сезони бити слабији или јачи и са каквим амбицијама ће ући у нови шампионат?

ЖИЖОВИЋ: Ако се гледа претходна сезона, сви очекујемо да ћемо бити бољи, јер смо искуснији. Али то ће бити веома тешко, поготово јер је извјесно да ће доћи до промјена у играчком кадру. Послије двије сезоне играња у Лиги за првака, можда смо мало и размазили наше присталице, па сматрам да би у наредној сезони успјех био и пласман до осмог мјеста. Желимо да наставимо са промоцијом младих играча, јер клубови на овом простору само тако могу опстати.

Мундијал

ГЛАС: Колико може репрезентација Србије, коју као селектор предводи предсједник Радника Младен Крстајић, на Мундијалу? Ко је фаворит?

ЖИЖОВИЋ: Као народ стално мијењамо мишљење, што ми је мало чудно. Томе највише доприносе медији и спортски стручњаци. Србија има добру екипу, доброг селектора и вјерујем да може до нокаут фазе, а онда је све могуће. По мени, највећи фаворити су Бразил, Аргентина, Француска и Хрватска, док Нијемце и Шпанце не видим у игри за трон.

Статистика на клупи Радника

Сезона 2016/17: 3         0        0        3        2:6     0

Сезона 2017/18: 32       12      9        11      35:38 45

Укупно:      35      12      9        14      37:44 45

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана