Миле Ковачевић, предсједник Фудбалског савеза Републике Српске: Савез зна начин да спријечи намјештање

Милан Зубовић
Миле Ковачевић, предсједник Фудбалског савеза Републике Српске: Савез зна начин да спријечи намјештање

Бањалука - Челници Фудбалског савеза Републике Српске спремни су да се боре и са најмањим знаком покушаја намјештања резултата у самој завршници Прве лиге, која ће од идуће сезоне бројати десет умјесто 12 клубова.

Према ријечима предсједника ФС РС Миле Ковачевића, већ сада је присутна та тематика јер су многи клубови уплашени за свој статус, па би се служили и нечасним радњама да сачувају позицију.

- Постоји могућност, на шта нас многи већ упозоравају, да ће одређени клубови и појединци покушати да махинацијама утичу на исходе резултата како се буде ближио крај првенства, али им поручујем да од тога нема ништа. Савез има механизме да то заустави и сасијече у корјену, те ниједан појединац не би требало да провјерава снагу ФС РС, који је спреман да ову причу исприча до краја - изјавио је Ковачевић.

Смањење лиге побољшаће квалитет и натјерати руководства клубова да боље раде, док ће прволигаши морати проћи поступак лиценцирања, као што је то случај са премијерлигашима.

- То ће побољшати рад клубова јер морамо  ићи у корак са Европом, а не да поново имамо случајеве да поједини одиграју првенство и ставе катанац. Такође, прваку Републике Српске биће много олакшан наступ у Премијер лиги и неће бити поновљен случај са бањалучким Борцем који је остао без највишег ранга такмичења због недобијања лиценце. Ко не испуни услове, неће моћи да игра Прву лигу, а није смак свијета ако буде морао да се такмичи у Другој лиги. Клубови морају да испоштују стандард и могу се реорганизовати, почети исправно радити, те се вратити у виши ранг, а не ловити у мутном - казао је Ковачевић.

Најавио је формирање комисије за лиценцирање Фудбалског савеза Републике Српске.

- Правилник о лиценцирању биће донесен у априлу и постојаће првостепена и другостепена комисија, као и одјељење за лиценцирање, за чије запослене је ФС БиХ обезбиједио средства - додао је Ковачевић.

Када је у питању котизација клубова, Ковачевић је нагласио да она годинама није промијењена и износи 8.000 марака.

- Смањењем броја клубова неће доћи до повећања котизације, тако да савез већ сада губи одређени дио средстава и клубови ће морати на вријеме да измирују своје обавезе, а не као до сада у неколико рата - рекао је Ковачевић.

Терени са вјештачком подлогом

Изградња терена са вјештачком травом у Приједору, Градишци, Добоју, Бијељини и Источном Сарајеву требало би да крене врло брзо, док је раније договорена изградња два таква терена у Прњавору, гдје је планирано да буде смјештен спортски центар. Уједно, на Градском стадиону у Бањалуци биће постављени читачи улазница и сигурносне камере, што ће коштати 100.000 евра, а исти уређаји биће инсталирани у Сарајеву и Мостару по ФИФА и УЕФА стандарду за одигравање европских утакмица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана