Лопту на “Лукама” тјерају узбрдо-низбрдо

Милан Зубовић
Лопту на “Лукама” тјерају узбрдо-низбрдо

Бањалука - Да терен Фудбалског клуба Слобода из Мркоњић Града није “у винклу” јасно је свима који су једном заиграли на њему, а сада је то и званично потврђено.

Извршни одбор Фудбалског савеза Републике Српске привремено је забранио Слободи, као и још шест клубова, да домаће утакмице играју на свом терену. Њима је дат рок до 1. августа да отклоне недостатке јер нова сезона почиње 11. августа. Комисија за преглед стадиона установила је висинску разлику на “Лукама” од 1,8 метара између два гола, а спортски директор клуба Гојко Ђурић упознат је са стањем и најавио је реконструкцију.

- Још нисмо добили званичну одлуку ФСРС, али је тачно да имамо проблема са нивелацијом терена. Већ имамо пројекат да санирамо главни и помоћни терен, што би требало да буде готово ове године. Уколико не стигнемо до почетка првенства, тражићемо привремену дозволу, ако ни то не добијемо, домаће утакмице играћемо на стадиону у Крупи на Врбасу. Уједно, у плану нам је да наткријемо и трибину, а та два грађевинска захвата износила би око 60 хиљада марака. То би био само први корак ка изградњи спортског центра у којем би терен имао вјештачку траву, али ту се већ ради о милионским износима, тако да ће мало сачекати иако пројекат већ постоји - рекао је Ђурић.

Према његовим ријечима, проблем нивелације постоји годинама јер су током рата гранате падале на игралиште, па су морали да подижу дио травнате површине коју су насипали земљом, али се то временом слијегало, док утицаја имају и подземне воде, па је дошло до садашњег стања. Стадион у Мркоњић Граду један је од седам колико није прошло инспекцију, а домаће утакмице још неће моћи да играју Јединство (Брчко), Карановац (Бањалука), Слога (Ракелићи), Милан (Косјерево), Слога (Трн) и Прогрес (Кнежево). Од 75 стадиона, колико их је комисија обишла, двогодишњу дозволу за играње добило је 24, а једногодишњу њих 44. Брчански друголигаш не може да игра на свом терену пошто око стадиона нема ограде. Проблем некадашњег освајача Купа РС из Трна представља прокишњавање свлачионица испод трибине, па у страху да дође до дотицаја влаге с електроинсталацијама нису добили дозволу. Нови друголигаш Карановац због непостојања трибина није добио дозволу, али је започета изградња са капацитетом од 300 мјеста, док је ријешен проблем с измјештањем високонапонског електричног далековода чије су жице биле изнад једног дијела терена. Нижелигаш из Косјерева има проблема са ширином игралишта, које износи 44 метра, а прописао је да буде барем 60. Екипа је раније играла у Кукуљама, а сада није познато хоће ли и на којем од ова два мјеста играти. Екипе из Ракелића и Кнежева немају основне услове, па нису добили дозволе. У Кнежеву на једном дијелу терен нема траве и земље која је састругана зимус након што је чишћен снијег, па вири камење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана