Легендарни голман Ратомир Дујковић за “Глас Српске”: Звезди место у Лиги шампиона

Никола Лучић
Легендарни голман Ратомир Дујковић за “Глас Српске”: Звезди место у Лиги шампиона

Лакташи - Ратомир Дујковић, бивши голман и фудбалски тренер, рекао је да се Црвена звезда пласманом у Лигу шампиона вратила тамо гдје јој је и мјесто.

“Црвено-бијели” су се послије 26 година пласирали у најелитније европско такмичење, а наш саговорник сматра да је његов колега међу стативама Милан Борјан један од најзаслужнијих за успјех клуба из Љутице Богдана.  

- Успех је заиста фантастичан јер је дошао после толико година. Овај тим стваран је већ две-три сезоне и све је резултовало пласманом у Лигу шампиона, где Црвена звезда и треба да буде. Борјан је био један од кључних играча, својим искуством и одбранама дао је потребну стабилност екипи која увек мора да има поверење у свог голмана - поручио је Дујковић.

Највећи успјех Звезде сигурно је освајање титуле првака Европе 1991. године, а Дујковић је био дио тима у својству тренера голмана. Добро позната прича је да су тада “црвено-бијелима” нуђене позамашне своте новца да продају утакмицу, а тадашњем голману Стевану - Дики Стојановићу нуђено је много више него осталим фудбалерима.

- Наравно да ни Дика, а ни остали играчи из шампионске генерације ниједног тренутка нису размишљали о непристојним понудама. Чим смо сазнали шта се десило, све време радили смо на томе да то избаце из главе. Дика је посебно морао бити на опрезу јер би сваки случајни кикс био протумачен на другачији начин. Замислите да се, не дај боже, нешто десило, ко би га опрао. Много смо причали, издигао се изнад тога уз помоћ екипе и стручног штаба - закључио је Дујковић.

За разлику од Звезде, атмосфера у и око репрезентације Србије није на завидном нивоу, сукоб Младена Крстајића са Луком Миливојевићем и Матијом Настасићем сигурно не доприноси да се ситуација побољша. Притисак јавности је све већи, али Дујковић ипак сматра да треба дати подршку младом селектору.

- У Србији се ствара нови тим и Крстајић треба да добије подршку. Тешко је када дође до смене генерација јер је онда селектору најтеже пошто мора да лута и ротира доста играча. Србија је позната као земља у којој су сви селектори и сви све знају - категоричан је Дујковић.

Водећи Гану на Свјетском првенству 2006. године српски стручњак направио је добар резултат и да нису наишли на Бразил у осмини финала питање је гдје би се зауставили. Познато је да су афричке репрезентације склоне лошој дисциплини, а спона у Гани између селектора и играча тада је био капитен Стивен Апија. 

- Дефинитивно смо 2006. били откровење шампионата. На нашу несрећу, Италија је завршила испред нас у групи и отишли смо на Бразил. Битно је да се схвати да је фудбал до одређеног тренутка спорт, а после прелази у бизнис. Замислите да Гана прође, а Бразил испадне у осмини финала, то би било непријатно за ФИФА. Тешко је радити у Африци, ко није био, не може то појмити. Међутим, имао сам срећу што је Апија је у договору са мном све држао под контролом - изјавио је Дујковић.

Не навлачи рукавице

Дујковић је рекао да је препустио млађим ветеранима част да бране ревијалне утакмице.

- Мислим да би у 73. години било много да станем међу стативе. Председник сам Скупштине Црвене звезде и кад год ми то време дозвољава увек сам са ветеранима, без обзира на то што више не играм - рекао је Дујковић.

Гостовање код Слоге из Трна

Дујковић и ветерани Црвене звезде увеличали су 80. рођендан Слоге из Трна, а бивши голман Црвене звезде рекао је да је мисија легенди овог клуба да се увијек одазову позивима тимова који желе да их управо “црвено-бијели” почасте својим присуством приликом обиљежавања разних манифестација.

- Сваког понедељка идемо по Србији и шире да добијамо нове чланове и промовишемо Црвену звезду. Велико задовољство је бити у Републици Српској, ово је наш крај у који често волимо да свратимо - рекао је Дујковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана