Легендарни голман Абас Арсланагић за “Глас Српске”: Рукомету Србије требају радикалне промјене

Синиша Котараш
Легендарни голман Абас Арсланагић за “Глас Српске”: Рукомету Србије требају радикалне промјене

Пореч - Највеће разочарење Свјетског рукометног првенства, које се ових дана игра у Њемачкој и Данској, јесте репрезентација Србије, сматра прослављени рукометни голман и тренер Абас Арсланагић.

Према његовим ријечима, са толико много техничких грешака није се ни могао очекивати бољи резултат. Што се тиче селекције Хрватске, Арсланагић каже да су га пријатно изненадили, док за Македонце тврди да немају “дугу клупу”, те да зависе од једног играча.

- Не познајем довољно играче који сада играју за Србију, али оно што сам видио није добро. Далеко је то од онога што једна репрезентација тог реномеа мора да представља! Мада, мислим да ту није само квалитет у питању. Да ли је ствар у међуљудским односима, да ли у савезу има проблема, или је нешто треће у питању, али је евидентно да нешто не штима. Истина, неколико играча је оправдало очекивања, али они не могу сами. Оно што је мени најнесхватљивије, то је да је Србија направила невјероватно много техничких грешака, поготово у фази напада. Испада као да уопште не раде на том сегменту - истакао је Арсланагић у разговору за “Глас Српске”.

Како сам каже, уколико Србија жели да се врати тамо гдје је некада била, у врх европског и свјетског рукомета, потребни су радикални потези.

- Савез прво мора бити постављен на чврсте основе, а људи морају да одлуче шта хоће и који су им циљеви. У женском рукомету је, чини ми се, боља ситуација и, ето, нека се угледају на њих - каже Арсланагић.

Са друге стране, прослављени голман је много боље упознат са ситуацијом у Хрватској.

- Овдје ради доста “малих” тренера, оних који праве играче и организују врхунске кампове за младе рукометаше и све је то под патронатом Рукометног савеза. Такође, постоји веома организована и квалитетна лига младих, одакле црпе таленте и будуће репрезентативце - тврди Арсланагић.

Тај рад дао је резултат и на овом Мундијалу, гдје Хрватска има реалне шансе да избори полуфинале.

- Пријатно ме је Хрватска изненадила јер, морам бити искрен, нисам очекивао овако добре партије. Напокон имају голмана (Марин Шего) који у континуитету брани одлично, имају праву игру иако им недостаје лијеви бек, а све надокнађују одличном одбраном. За мене је Жељко Муса дефинитивно откровење шампионата. Ако овако наставе, полуфинале им неће измаћи. Споменуо бих још и Македонију, која игра добро, али је евидентно да нема клупу. Јер, чим Кирил Лазаров стане, стаје и цијела екипа - наглашава прослављени ас.

Ипак, колико год првенство било узбудљиво и квалитетно, Арсланагић каже да није видио неку новину.

- Па и није Мундијал донио нешто ново, да будемо искрени. Истина, латиноамеричке селекције се помало буде, прије свих Бразил, који је веома пријатно изненадио. Ту је и Аргентина, која је задржала континуитет у раду, а први пут је и Чиле уписао двије побједе у групној фази. Мислим да неће проћи много времена до момента када ће селекције из Јужне Америке да се укључе у борбу за највиши пласман. Имају све што им треба, само им недостају јаке европске утакмице. Са друге стране, Азија полако пада. Погледајте само Катар, који је неозбиљно одиграо меч с Анголом и није прошао у други круг. Мени, лично, недостаје јака Русија, једна по свему рукометна нација и надам се да ће успјети да превазиђе кризу у којој се налази - појаснио је Арсланагић.

Све чешћа пракса је, скоро да је то и правило, да тренери у фази напада голмана мијењају играче, али некада најбољи свјетски чувар мреже није присталица тог правила.

- Ја сам у цијелој каријери постигао 18 погодака са гола на гол, а сада голмани погађају по два или три пута на једној утакмици. Мени се то не допада јер је некако вјештачки. Али, то сада сви практикују, постао је то већ систем игре. Сада се та игра мора посебно увјежбавати, поготово детаљ да голман што прије са клупе стигне на своје мјесто јер тада пада највише голова. Нови систем је и напад 7 на 6 и то тек треба да се тренира. Срећом, нисам више тренер, радим искључиво са голманима, тако да се због тога и не секирам превише - потврдио је Арсланагић, који није желио да се упушта у прогнозе ко би могао да оде до самог краја.

Теорија завјере

Неписано правило је да репрезентација домаћина на великим такмичењима увијек оде далеко, али Арсланагић није желио да коментарише ту чињеницу.

- То је питање за ЕХФ и ИХФ, а не за мене. Знам да то дјелује као нека теорија завјере, али немам жељу да се упуштам у неку анализу. Међутим, немојте заборавити да Хрвати у два наврата, као домаћини, нису успјели. Први пут на свом терену, 2000. године, када су поражени од Словеније и нису се пласирали на Олимпијаду. А други пут прошле године, када су на Европском првенству били тек пети - тврди Арсланагић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана