Извјесно да Премијер лига у рукомету неће почети до 10. октобра

Синиша Котараш
Извјесно да Премијер лига у рукомету неће почети до 10. октобра

Бањалука - Рукометни премијерлигаши ће у сезони 2018/19, имати припреме дугачке готово колико и само првенство, јер је извјесно још једно пролонгирање старта такмичења и то за више од седам дана.

Да је све било како је првобитно заказано, данас би у новинама читали извјештаје првог кола, али оно не само да није одиграно, него се још  не зна тачно ни када ће бити, као ни ко ће се састати на старту. Прије двадесетак дана старт је помјерен за 22. септембар, а сада предсједник предсједништва РС БиХ Менсур Синановић тврди да је најреалније почетак планирати око 10. октобра. Пролонгирања су почела након што је актуелни првак БиХ Извиђач затражио да ове сезоне игра само СЕХА лигу, а не и домаће првенство, у које би се укључио тек на крају сезоне, у плеј-офу, па је због неслагања ставова одгођено жребање. Заборавили су “скаути” по свему судећи, да је прије годину донесена одлука по којој првак, уз СЕХА, мора да игра домаће првенство, као и да се укида доигравање за првака. Али и да се пропозиције првенства не могу мијењати како коме падне на памет, поготово не недјељу или двије прије почетка сезоне. Међутим, то није једина потешкоћа.

- Имамо правни проблем, јер још  нисмо прошли сву законом предвиђену процедуру. Просто речено, док се год ми законски не региструјемо, стари Управни одбор је и даље валидан. Наше одлуке можда јесу квалитетне, али још нису правоснажне и треба времена да се све доведе у ред. Вјерујем да ћемо правне заврзламе ријешити у првих неколико дана октобра па очекујем да лига почне око 10. октобра - тврди Синановић.

Са друге стране, већина клубова са припремама је почело првог дана августа, рачунајући као и увијек да је 45 дана оптимално за хватање праве форме. Међутим, како сада ствари стоје, припреме ће се отегнути и на 70, 80 дана, па ће трајати скоро као и лига. Оваква ситуација створила је много проблема тренерима, посебно онима који располажу са мањим играчким кадром, али ни остали неће проћи много боље.

  • Ми смо у старту имали проблема, јер смо због нашег турнира још раније почели са припремама. На то смо се до сада већ и навикли, али се сада појављује проблем засићења. Питање је како сада правилно дозирати рад да би задржали радну атмосферу, а избјегли досаду. Вјерујем, такође, да ће касним почетком првенства, доћи до убрзаног темпа играња како би се надокнадило пропуштено, а то онда са собом носи проблем повреда и преоптерећености играча, посебно изражен код екипа које имају краћи ростер - мишљење је тренера Слоге Данка Панића.

Да се нађемо...

Новинарима, који су једни од ријетких расположених да помогну оздрављењу рукомета, објашњено је да у име Управног одбора РС БиХ изјаве могу да дају само три члана предсједништва. И док су Менсур Синановић и Маринко Умичевић крајње коректно одговорили на питања, са Слободаном Задром то није био случај.

- Не дајем изјаве телефоном већ само “очи у очи”. Најбоље да се нађемо негдје па да поразговарамо о свему - поручио је Задро, заборављајући да Мостар и Бањалуку дијели поприличан број километара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана