Igrač sa NBA reputacijom postao član Igokee

Milan Zubović
Igrač sa NBA reputacijom postao član Igokee

Laktaši - U samo tri dana Igokea je potpisala ugovore sa tri košarkaša i to tri beka. Prvo se među Aleksandrovčane vratio Filip Adamović koji je nastupao za Cmoki Minsk, zatim je mladi Aljoša Janković potpisao svoj prvi profesionalni ugovor, da bi se na kraju o saradnji dogovorio i Orlando Džonson.

- Naš novi član Džonson je stigao i biće spreman da igra prvi susret na Superkupu ABA lige protiv Budućnosti sutra od 20.30 časova. Do tada će odraditi nekoliko treninga i upoznati se sa ekipom - izjavio je sportski direktor Igokee Pavle Ćorović.

Sa ozbiljnom karijerom iza sebe, Amerikanac stiže u redove jedinog ABA ligaša iz BiH, a posljednji klub bio mu je Al Rijad iz Bejruta sa kojim je došao do titule u Libanu. Draftovan je 2012. godine i kao 36. pika izabrao ga je Sakramento i odmah trejdovao u Indijanu koja je s njim potpisala višegodišnji ugovor. Rekord karijere u NBA ligi postigao je 23. marta 2013. protiv Atlante kada je ostvario 15 poena, a tokom ruki sezone igrao je i za razvojni tim Fort Vejn u NBDL ligi. Potom je u tri navrata igrao za Ostin Sparse, razvojni tim San Antonija, dok je imao desetodnevne ugovore sa Sakramentom, Feniksom i Milvokijem. Jedno vrijeme proveo je na Filipinima, a prvo evropsko iskustvo imao je u Laboral kući 2014, dok je dio sezone 2016/17. odradio u ruskom Uniksu. Odigrao je 103 utakmice u NBA ligi kao i 12 u plej-ofu najjače lige svijeta. Bio je član reprezentacije SAD na Univerzitetskim igrama u Šenženu 2011. godine na kojem je Srbija osvojila zlato, a Amerikanci ispali u četvrtfinalu od Litvanije.

Osim njega, Igokea na poziciji plejmejkera raspolaže još sa povratnikom Adamovićem kao i mladim Jankovićem te Darkom Talićem. Na pozicijama beka šutera trener Nenad Trajković može da računa na kapitena Vuka Radivojevića, Đorđa Miloševića, Džimija Gevina i Treja Kela koji može da pokrije poziciju niskog krila kao i Domen Lorbek te Dalibor Ilić. “Zlatni orlić” dobijaće priliku i na poziciji krilnog centra, gdje igraju Sava Lešić i Tomislav Zubčić koji će često biti na poziciji centra, gdje se nalazi Robert Rikić.

Džonson nije jedini Amerikanac sa NBA iskustvom koji je stigao u Igokeu pošto su prošle sezone igrali Dorel Rajt, koji je bio član Golden Stejta, i Malkolm Li koji je nastupao za Minesotu i Filadelfiju. Ranije su igrali Amal Mekaskil i Donel Harvi.

Parovi

Prvu utakmicu na drugom izdanju Superkupa ABA lige odigraće Partizan i Mornar sutra od 18 časova, dok će od 20.30 na parket izaći Igokea i Budućnost. Drugog dana od 18 sati snage će odmjeriti Cedevita i Zadar, a od 20.30 Crvena zvezda i Olimpija. Pobjednici mečeva igranih prvog dana sastaće se u prvom polufinalu, a pobjednici drugog dana u drugom i oba su na rasporedu u subotu. Finale je u nedjelju od 21 čas.

Druženje djece sa košarkašima

Promocija Superkupa ABA lige biće obavljena i u banjalučkom parku “Petar Kočić” gdje će biti organizovano druženje djece sa košarkašima. Okupljanje je planirano za danas u podne i sa djecom će se družiti košarkaši iz osam ekipa koje će se boriti za drugi trofej ovog takmičenja od sutra do nedjelje. Na improvizovanom terenu biće postavljen koš pa će djeca igrati košarku pojačana jednim košarkašem, a takmičiće se i u šutiranju na koš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana