Игор Додик, генерални менаџер КК Игокеа: Клубови за ULEB, још нема договора

Милан Зубовић
Игор Додик, генерални менаџер КК Игокеа: Клубови за ULEB, још нема договора

Бањалука - Представници свих 12 кошаркашких клубова, који су прошле године основали нову Јадранску лигу дали су подршку регионалном такмичењу које ће бити одржано и идуће сезоне, али још није јасно по ком систему.

Постоји приједлог да АБА лига буде такмичење затвореног типа у којем ће играти клубови оснивачи без обзира на пласман у националним првенствима и Лига би бројала 12 екипа.

- Потрошили смо много времена и живаца да одржимо АБА лигу у овој сезони и желимо да задржимо континуитет. Затворени тип би личио на оно што ULEB Евролига покушава да направи за идућу сезону са 11 сталних тимова и пет који ће проћи кроз квалификације или добити позивницу. Затворени тип важио би одређени период док се не ријеше све несугласице на релацији FIBA - ULEB. Сви смо дали пристанак да се АБА лига и даље игра, али није јасно шта ће бити са европским такмичењима - изјавио је генерални менаџер Игокее Игор Додик.

Овим потезом клубови би жељели да се ограде од евентуалних санкција које би им могли наметнути национални савези уколико се приклоне ULEB, а савези FIBA јер треба очекивати да ће FIBA вршити притисак на клубове преко националних савеза. Наводно, први човјек Евролиге Ђорди Бартомеу понудио је уговор АБА лиги на три сезоне, али има још доста детаља о којима се мора расправљати. Уколико се руководство Јадранске лиге приклони ULEB-у, идуће сезоне шампион регионалног такмичења наступаће у Евролиги, док ће три екипе по пласману стећи право играња у Еврокупу.

- Није јасно шта тачно нуди FIBA и ту је остало још празног простора за договор. За сада, сви смо начелно за ULEB и његова такмичења, Евролигу и Еврокуп, али ништа нисмо потписали и прво треба да видимо уговор који нам нуде и све остале услове па ћемо тек онда одлучити хоћемо ли потписати сарадњу или не - истакао је Додик.

Према ранијим информацијама, FIBA је АБА лиги понудила два директна мјеста у Лиги шампиона, док би трећепласирани клуб са Јадрана играо у квалификацијама. На састанку у Загребу једино је Цибона подржала FIBA, док је осталих 11 клубова било за ULEB.

- Уколико неки од клубова одустане од такмичења у Еврокупу, тај мандат се враћа ULEB-у, који га обично врати лиги из које тај клуб долази. ULEB нема ништа против да пети, шести или седми клуб АБА лиге игра у Еврокупу, али није дозвољено да екипа која одустане од Еврокупа игра у FIBA такмичењу - нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана