Хитно рјешавање проблема у бх. кошарци или разлаз

Милан Зубовић
Хитно рјешавање проблема у бх. кошарци или разлаз

Бањалука - Кошаркашки Савез Републике Српске запријетио је Кошаркашком савезу БиХ да ће ставити ван снаге одлуку о добровољном удруживању из 2009. године уколико не буду испуњени његови захтјеви.

Незадовољни радом КС БиХ, чланови Извршног одбора КС РС предложили су да сједница Скупштине КС БиХ буде одржана 20. октобра у Бањалуци или да то буде учињено у наредних 15 дана, а до њеног одржавања да буду обустављене све активности савеза.

- Уколико наши захтјеви не буду испуњени, своје активности усмјерићемо на формирање јединствене лиге Републике Српске, чији би шампион био један од два учесника Друге АБА лиге - изјавио је генерални секретар КС РС Драган Ћазић.

Чланови Извршног одбора КС РС незадовољни су тренутним стањем у КС БиХ те траже да буде изабран нови генерални секретар, именован нови управни одбор као и нови предсједник савеза, односно да се промијене одређени чланови Статута који би требало да буде у складу са Уставом БиХ, Законом о спорту БиХ и осталим позитивним законским прописима. Један од разлога интервенције КС РС је састанак дијела Управног одбора без чланова из Републике Српске, који су замрзли свој статус, и одлука да Игокеа мора играти лигашки дио првенства БиХ без обзира на то што се такмичи у АБА лиги. Екипа из Александровца жријебана је за Лигу БиХ, а то су обавили клубови из ФБиХ као и један дио Управног одбора те комесар такмичења Божо Бошњак, тако да је ово тијело нелегално јер одлуке може да верификује само УО у пуном саставу, што овај пут није био случај. Оно на шта се позивају остали чланови УО КС БиХ је ранија одлука да шампион БиХ мора играти лигашки дио првенства, а титулу је освојио Зрињски, док нигдје децидно није поменуто да представник БиХ из АБА лиге мора играти поменуто такмичење. Самим тим, Игокеа као вицешампион нема ту обавезу.

Одгађања и оставке

Сједница Скупштине КС БиХ требало је да буде одржана у априлу прошле године, али то још није учињено након неколико одгађања, а савез је прије годину и по расписао конкурс за генералног секретара након што је Дубравко Барбарић поднио оставку крајем претпрошле године. Уједно, три члана УО: Мевлудин Делибашић, Сејо Буква и Мирсад Ђонлагић поднијели су оставке прије годину, али оне нису усвојене јер није био сједнице Скупштине. Заинтересованост за мјесто члана УО, самим тим и предсједника КС, изразио је прослављени кошаркаш Мирза Телетовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана