Фудбалски прволигаши Српске не желе лигу са десет клубова

Дарко Пашагић
Фудбалски прволигаши Српске не желе лигу са десет клубова

Дервента - Представници десет клубова Прве лиге Републике Српске на састанку у Дервенти покренули су иницијативу да прволигашко друштво и наредне сезоне броји 12 клубова.

Извршни одбор Фудбалског савеза Републике Српске донио је одлуку 11. јула ове године да већ од ове сезоне Прва лига са 12 буде скраћена на десет клубова. Иако се овако нешто могло наслутити, изненадило је многе јер је одлука донесена само мјесец прије почетка такмичења.

- Донијели смо закључак да органима ФСРС буде упућена иницијатива да одлука ИО ФСРС о скраћењу лиге на десет клубова буде стављена ван снаге. Иницијативу су потписали представници десет клубова, а на састанку нису били делегати Борца и Слоге. Не знамо зашто Бањалучани нису дошли, а из Горњег Црњелова су оправдали недолазак и од њих смо добили сагласност да се слажу са закључцима које смо донијели - нагласио је члан Управног одбора Текстилца Тихомир Томинчић.

Из прволигаша истичу да овом иницијативом не желе да руше ФСРС, него једноставно желе да заштите интересе клубова.

- Од почетка првенства јасно је да, ако лига буде скраћена на десет клубова, из прволигашког каравана испашће од три до пет клубова, у зависности од пласмана клубова из РС у Премијер лиги БиХ. По садашњој ситуацији на табели послије 11. кола види се да већ сада чак десет клубова страхује за опстанак. То нас онемогућава да пружамо шансу младим играчима, већ оним искуснијим, што сигурно не доприноси развоју фудбала - нагласио је тим менаџер Козаре Драган Скакић те додао да би ускоро требало да буде основано и удружење клубова Прве лиге РС које би се највише бавило проблемима организације клубова те формата лиге.

На састанку у Дервенти истакнуто је да, уколико се деси да ИО ФСРС стави одлуку од 11. јула ван снаге, онда би челницима савеза било предложено да у сезони 2019/20. буде играно трокружно, а већ од сезоне 2020/21. број прволигаша повећан на 16, што би омогућило да се центри као што су Требиње, Гацко, Брчко, Нови Град, Шамац, Добој врате на фудбалску карту Републике Српске.

Ковачевић није упознат

Предсједник Фудбалског савеза Републике Српске Миле Ковачевић нагласио је да није упознат са одржавањем састанка у Дервенти.

- О томе нико није обавијестио Фудбалски савез. Када и ако та иницијатива дође у канцеларију савеза, биће размотрена, а до тада ништа више не могу рећи - нагласио је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана