Фудбал у Бијељини окупио стотињак дјеце без родитељског старања

Срна
Фудбал у Бијељини окупио стотињак дјеце без родитељског старања

Бијељина - Уз подршку Амбасаде Аустрије у БиХ, у Бијељини је организован дводневни фудбалски турнир “Орфан куп”, у којем учествују дјеца без родитељског старања.

Ови малишани долазе из пет домова за незбринуту дјецу широм БиХ, социјално су незбринути и остављени од родитеља у узрасној доби од 12 до 16 година.


Према ријечима Џенана Ђипе из Фудбалског савеза БиХ, овај пројекат је један у низу који Савез организује како би помогли млађима и упознали их са чарима фудбала.

Ђипа каже да овакав пројекат даје бројене здравствено-едукативне бенефите.

“Пројекат је везан за дјецу из дјечијих домова, са жељом да им покажемо да мислимо на њих и да су дио нашег друштва, да нису социјално заборављени, те да им на неки начин отворимо врата према фудбалу”, рекао је Ђипа новинарима.

Турнир је дио пројекта “Југ-Сјевер” којим аустријска Амбасада од 2015. године спроводи мање пројекте развојне сарадње са различитим партнерима из сфере цивилног друштва у БиХ, а у овом случају партнер је Балкан Алпе Адрија пројекат.

Представник Алпе Адрија пројекта Бењамин Драгој каже да фудбалски турнир окупља социјално запостављену дјецу и омладину да у мирољубивој атмосфери уживају у заједничким спортским активностима.

Према ријечима покровитеља ове манифестације Волфганга Тила из Амбасаде Аустрије у БиХ, веома је важно младе људе из различитих етничких група у БиХ мотивисати на заједничке активности, што је један од принципа овог пројекта.

“Спортске активности су нарочито погодне за то, пошто се у њима броји успјех спортисте или тима, независно од његове или њене етничке припадности”, рекао Тил.

Турнир је први пут одржан ове године у спортској сали Гимназије “Филип Вишњић”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана