Франчак први кроз циљ 13. издање бициклистичке трке “Београд - Бањалука”

Душан Репија
Франчак први кроз циљ 13. издање бициклистичке трке “Београд - Бањалука”

Бањалука - Бициклиста пољског Востера Павел Франчак укупни је побједник 13. трке “Београд - Бањалука”, која је јуче завршена у највећем граду Српске.

Четири етапе укупне дужине 687 километара одвезао је за 14.55:35 часова, баш као и Нијемац Арон Горсер (Бајк еид), али је због бољих позиција на етапама стигао до највишег степеника побједничког постоља и сакупио највише бодова за Олимпијске игре у Токију 2020. године. Треће мјесто припало је Мађару Атили Валтеру, који вози за пољски тим ЦЦЦ.

- Прије посљедње етапе надао сам се да могу до укупне побједе и знао сам да морам имати савршену трку. Успјели смо као тим да се држимо при врху, у првој групи и на крају сам имао највише снаге за финиш. Ово је највећи успјех у мојој каријери и резултат који ће ми сигурно створити много боље предуслове да још напредујем. Било ми је одлично јер први пут учествујем на трци и нисам знао шта да очекујем, али носим одличне утиске с обзиром на то да је организација, али и конфигурација, све четири етапе била онаква каква ми одговара - рекао је Франчак.

Бициклизам је још једном показао да је непредвидив спорт с обзиром на то да је водећи у генералном пласману прије посљедње етапе Арон Гејт имао солидну предност, али током посљедње етапе задесио га је велики пех пошто је пао па је самим тим изгубио све шансе за висок пласман и завршио тек на 42. мјесту са четири и по минута заостатка за побједником. Франчаку је жуту мајицу уручила предсједница Српске Жељка Цвијановић, која је уједно и генерални покровитељ трке.

- Бањалука и Београд те остали градови учесници овом трком постали су веома важни. Људи који су дошли овдје из више од 20 земаља показатељ су да смо урадили велики посао, а то не би било могуће да нисмо у стању да организујемо овакав спектакл - изјавила је Цвијановићева.

Побједник посљедње етапе је Словенац Марко Кумп из екипе Адрија Мобајл, али му то није било довољно да се умијеша у борбу за укупни пласман будући да је био лош у првој етапи. Велику подршку трци која је први пут имала четири етапе дали су сви градови домаћини кроз које је прошла трка, као и Влада РС са премијером Радованом Вишковићем на челу те Министарство породице, омладине и спорта са министарком Соњом Давидовић. Директор трке Владимир Куваља нагласио је да је све протекло у најбољем реду и да је организација положила испит, а посебно је захвалио свом тиму, као и полицији Српске те најавио да би трка идуће године могла имати пет или шест етапа с обзиром на велику заинтересованост градова који трку виде као одличну промоцију туристичких потенцијала.

Поред жуте, бијела мајица за најбољег младог возача припала је Атили Валтеру, плава за најбољег брдског возача Оскару Ајали (Стронгмен) и црвена за спинт Вилијаму Давиду Перезу (Стронгмен).

Фешта у Разбоју Љевчанском

У част легенди југословенског бициклизма Танасији Куваљи трка је први пут прошла кроз његово родно мјесто, Разбој Љевчански. Мјештани србачког села приредили су цјелодневни културно-умјетнички програм, а одржана су и такмичења која су заштитни знак културе и историје нашег народа.

- Надам се да је ово само почетак и да ћемо се идуће године опет састати, а до тада моје родно мјесто добити друштвени дом чија је градња управо озваничена - рекао је учесник Олимпијских игара 1968. у Мексику.

Вишеструки ефекти

Прије старта посљедње етапе велики број младих Прњаворчана учествовао је у мини-тркама на бициклима, а дан раније приређен је богат забавни програм.

- Задовољни смо запажањима великог броја учесника који су из нашег града понијели лијепе успомене. Почаствовани смо чињеницом да смо били домаћини посљедње етапе, а боравак тако великог броја учесника и њихове пратње може нам донијети вишеструке ефекте на афирмацији Прњавора, поготово на туристичком плану - рекао је начелник општине Прњавор Дарко Томаш, који је имао улогу главног домаћина за учеснике трке.

Б. Р.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана