Џудиста Никола Моравац већ престао да броји медаље

Никола Лучић
Џудиста Никола Моравац већ престао да броји медаље

Бањалука - Да се труд и рад увијек исплате показује нам примјер младог и успјешног џудисте, Николе Моравца, који је на недавном Балканском шампионату у Бихаћу богатој колекцији придодао још једну медаљу, ону бронзаног сјаја.

Прво одличје освојио је још 2009. године, а иако има само 16 година, Никола је ове године постао првак Републике Српске и вицешампион БиХ у сениорској конкуренцији. Џудо је почео тренирати веома рано и већ након првог тренинга, знао је, како каже, да је овај спорт његова највећа љубав. 

- Ушао сам у салу са свега шест година, и то у Џудо клубу “Соко М” у родном Прњавору, на наговор пријатеља из разреда који су тада кренули на тренинге. На свом другом такмичењу, одржаном у Лакташима 2009. освојио сам  прву медаљу и тада сам био сигуран да нећу оставити овај спорт - рекао нам је Никола, који је од 2016. године члан ЏК Бањалука.

Он је до сада у каријери освојио више од 200 медаља, а пут до оваквих резултата, како каже, није био нимало лак.

- Почеци су били доста тешки, скоро сваки викенд сам одлазио на такмичења и мало по мало почео да нижем медаље. Поразе сам увијек јако тешко подносио, али свака изгубљена борба давала ми је снаге да наставим још јаче и снажније да се трудим - рекао је Моравац.

Иако услови за тренирање нису најбољи, Никола сматра да у таквим околностима настају велики шампиони. Он је поред већ поменуте титуле у сениорској конкуренцији у РС, те вицешампионске у БиХ, ове године помео и јуниорску и кадетску конкуренцију на републичком и државном нивоу. 

- Одласци на тренинге и на такмичења су највећи проблем. С обзиром на то да живим у Прњавору, два до три пута седмично долазим у Бањалуку на тренинге што ствара трошкове које углавном покривају моји родитељи. Ипак, ова година је дефинитивно била најбоља у мојој краткој каријери, а највећу захвалност дугујем управо својој породици, посебно оцу који је све ове године био са мном на такмичењима и тренеру Дејану Ћупу, који је, поред тога што је одличан тренер и узор, велики човјек и пријатељ - нагласио је Моравац.

Нови изазови

Наредни изазов за Моравца је Европско првенство за кадете у Сарајеву које почиње 28. јуна. Циљ је већ одавно познат - а то је нова медаља, док је за наредну годину зацртано прво мјесто на Балканском шампионату, уз добре резултате на Европским куповима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана