Драган Јаћимовић о наступу Медицинске школе: Имамо дозволу за наступ на СП

Милан Зубовић
Драган Јаћимовић о наступу Медицинске школе: Имамо дозволу за наступ на СП

Бањалука - Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске оштро је осудило реакцију Министарства цивилних послова БиХ које је наступ женске фудбалске екипе Медицинске школе из Бањалуке на Свјетском првенству у Београду под називом Република Српска назвало скандалозним.

У Министарству цивилних послова БиХ очигледно су заборавили на одлуку од прије четири непуне године којом је дозвољен наступ школских екипа на такмичењима под покровитељством Међународне федерације школског спорта (ИСФ). Прије Министарства цивилних послова БиХ отправник послова амбасаде БиХ у Србији Зоран Перковић догађај је назвао скандалозним да би за исти сазнао из медија, али нигдје није поменуо да Српска има одобрење за наступ.

- Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске добило је одобрење од Министарства цивилних послова БиХ за учествовање у раду и манифестацијама под покровитељством Међународне федерације школског спорта 25. септембра 2015. године. Наведено је да Министарство не види сметње да ученици и ученице које учествују у систему школског спорта Републике Српске у организацији Министарства породице, омладине и спорта узму учешће у спортским манифестацијма под покровитељством Међународне федерације школског спорта са сједиштем у Белгији. Не знам шта је то Перковић назвао скандалом када нема ништа нејасно и све је по одобрењу које смо добили - изјавио је помоћник за спорт Министарства породице, омладине и спорта Српске Драган Јаћимовић.

Запитао се зашто се Министарство цивилних послова сјетило да послије четири године реагује те рекао да неким медијима из ФБиХ жељеним сензационализма смета што Република Српска поштује прописе БиХ и што је наступ екипе Медицинске школе потпуно легалан и одобрен од надлежних институција.

- Женска фудбалска екипа Медицинске школе трећа је екипа која представља Републику Српску на Свјетском првенству школског спорта док је претходних година на такмичењу учествовала одбојкашка екипа Љубиња 2016. и екипа у баскету три на три 2018. године. Прописима ИСФ дозвољено је да се такмичење и регије земаља са својим називима попут Фландрије која учествује на СП у Београду. Неприхватљиво је да поједини медији не поштујући основне постулате новинарства на овај начин односе према дјеци и користе их у политичке сврхе не провјеравајући информације које објављују и стављајући позитивну причу у врло негативан контекст - нагласио је Јаћимовић.

Танасковић

На удару министарства цивилних послова БиХ нашао се предсједник савеза за школски спорт Србије и прослављени одбојкаш Жељко Танасковић који је много тога учинио на пољу спортске сарадње између Србије и Републике Српске.

- Хвала Танасковићу који нам помаже да школски спорт буде на свјетској сцени. Бањалука је домаћин Европског првенства у одбојци за основне школе до 15 година и то са поносом истичемо - рекао је Јаћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана