Delegati iz Srpske krivi im za njihov nerad

Dušan Repija
Delegati iz Srpske krivi im za njihov nerad

Istočno Sarajevo - Predsjednik Rukometnog saveza BiH Amir Zahirović i kompletno uže rukovodstvo podnijelo je ostavke nakon što vanredna skupština u Istočnom Sarajevu nije uspjela, odnosno što savez nije uspio da pobjegne od zakona.

Na sjednici skupštine, koja je predstavljena kao biti ili ne biti za rukomet u BiH, odazvala su se samo dva od 15 članova iz Republike Srpske, a ostali su poslušali apel novoizabranih predstavnika RS RS koji nisu željeli da učestvuju u sumnjivom preseljenju. Naime, RS BiH osnovan prošle godine, a na čije čelo je izabran Zahirović, za 365 dana nije uspjelo da izdejstvuje poreski broj u FBiH, pa je došlo na ideju da se pokuša registrovati u Poreskoj upravi RS. To je bilo neprihvatljivo za predstavnike iz Srpske, koji su svoju odluku obrazložili nizom nelogičnosti. Jedno od glavnih pitanja je šta bi bilo sa dugovima starog saveza, koji, ispostavilo se, nikada nije ni bio valjano registrovan, a koji iznose više od tri miliona maraka.

Dobijanje novog poreskog broja značilo bi da povjerioci nikada ne bi dobili svoj novac, na šta su još prije nekoliko dana upozorili rukovodioci RS RS. Uz to, u međuvremenu je došlo do promjene u rukovodstvu RS RS, ali generalni sekretar Lejla Hairlahović je procijenila da oni još nisu legitimni predstavnici, bez obzira na odluku suda koja kaže da jesu. Ona je, putem društvenih mreža, oštro kritikovala potez delegata iz Srpske navodeći da su oni jedini krivci za blokadu saveza. Propustila je, međutim, da navede da su odlazeći čelnici RS BiH potrošili cijelu godinu, a da se nisu makli dalje od početka iako su prilikom izbora obećavali da je vrijeme da rukomet stane na zelenu granu.

Za godinu dana ona je ne samo postala zelena, nego se osušila, a ukoliko je niko ne odsiječe vjerovatno će sama otpasti. Uspjelo je “samo” da neprofesionalnošću i greškom koja se rijetko viđa i u “beton” ligama eliminiše reprezentaciju BiH iz baraža za Svjetsko prvenstvo. Sadašnje rukovodstvo je sebi dalo za pravo da prije nekoliko dana obustavi sve aktivnosti, pokušavajući i na taj način da ucijeni delegate skupštine da prelome preko koljena i mimo svih zakonskih okvira, dignu ruku za prebacivanje saveza u Srpsku. Kako im to nije uspjelo, ponudili su svoje mandate na raspolaganje, a čak su se mogli čuti prijedlozi da vrate pečat Ministarstvu civilnih poslova i definitivno stave tačku na najtrofejniji sport u BiH.

Kao će se rasplesti situacija, da li će Premijer liga uopšte početi pitanje je na koje niko ne zna odgovor. Rukometni radnici u Srpskoj poštovaće stav i odluku RS RS.

  • Poštujem upravni odbor RS RS šta on bude odlučio i šta budu odlučili njegovi organi tako ću se ponašati. Predsjednik je bio jasan, pokazao dobru volju, zrelost i ozbiljnost, na vrijeme ukazao kolegama iz FBiH na probleme koji mogu da nastanu preseljenjem saveza. Niko ne čita statute i propise, ponašaju se kao da je ovo hajdučija, a ja u hajdučijama ne učestvujem. Najgrdnije smo izvrijeđani i optuženi, jer oni ne znaju razliku između politike i stava, znaju samo da ujedaju i u histeriji optužuju nepravedno - rekao je predstavnik Regionalnog rukometnog saveza Doboj Vojislav Rađa, koji kao delegat RS RS nije prisustvovao skupštini.

Činjenice

- RS BiH godinama funkcionisao bez valjane registracije,

- Novi savez osnovan prošle godine prihvatio sva prava i obaveze starog, iako se ne zna ko je i kako napravio dugove veće od tri miliona maraka,

- RS BiH za 13 mjeseci nije uspio da dobije poreski broj

- Bez podrške rukovodstva iz RS željeli da savez presele u Istočno Sarajevo,

- Čelnici RS RS tražili odgađanje sjednice skupštine kako bi sagledali sve mogućnosti i predložili najbolje rješenje,

- Njihov zahtjev nije odobren, pa su proglašeni za krivce propasti rukometa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana