Делегати из Српске криви им за њихов нерад

Душан Репија
Делегати из Српске криви им за њихов нерад

Источно Сарајево - Предсједник Рукометног савеза БиХ Амир Захировић и комплетно уже руководство поднијело је оставке након што ванредна скупштина у Источном Сарајеву није успјела, односно што савез није успио да побјегне од закона.

На сједници скупштине, која је представљена као бити или не бити за рукомет у БиХ, одазвала су се само два од 15 чланова из Републике Српске, а остали су послушали апел новоизабраних представника РС РС који нису жељели да учествују у сумњивом пресељењу. Наиме, РС БиХ основан прошле године, а на чије чело је изабран Захировић, за 365 дана није успјело да издејствује порески број у ФБиХ, па је дошло на идеју да се покуша регистровати у Пореској управи РС. То је било неприхватљиво за представнике из Српске, који су своју одлуку образложили низом нелогичности. Једно од главних питања је шта би било са дуговима старог савеза, који, испоставило се, никада није ни био ваљано регистрован, а који износе више од три милиона марака.

Добијање новог пореског броја значило би да повјериоци никада не би добили свој новац, на шта су још прије неколико дана упозорили руководиоци РС РС. Уз то, у међувремену је дошло до промјене у руководству РС РС, али генерални секретар Лејла Хаирлаховић је процијенила да они још нису легитимни представници, без обзира на одлуку суда која каже да јесу. Она је, путем друштвених мрежа, оштро критиковала потез делегата из Српске наводећи да су они једини кривци за блокаду савеза. Пропустила је, међутим, да наведе да су одлазећи челници РС БиХ потрошили цијелу годину, а да се нису макли даље од почетка иако су приликом избора обећавали да је вријеме да рукомет стане на зелену грану.

За годину дана она је не само постала зелена, него се осушила, а уколико је нико не одсијече вјероватно ће сама отпасти. Успјело је “само” да непрофесионалношћу и грешком која се ријетко виђа и у “бетон” лигама елиминише репрезентацију БиХ из баража за Свјетско првенство. Садашње руководство је себи дало за право да прије неколико дана обустави све активности, покушавајући и на тај начин да уцијени делегате скупштине да преломе преко кољена и мимо свих законских оквира, дигну руку за пребацивање савеза у Српску. Како им то није успјело, понудили су своје мандате на располагање, а чак су се могли чути приједлози да врате печат Министарству цивилних послова и дефинитивно ставе тачку на најтрофејнији спорт у БиХ.

Као ће се расплести ситуација, да ли ће Премијер лига уопште почети питање је на које нико не зна одговор. Рукометни радници у Српској поштоваће став и одлуку РС РС.

  • Поштујем управни одбор РС РС шта он буде одлучио и шта буду одлучили његови органи тако ћу се понашати. Предсједник је био јасан, показао добру вољу, зрелост и озбиљност, на вријеме указао колегама из ФБиХ на проблеме који могу да настану пресељењем савеза. Нико не чита статуте и прописе, понашају се као да је ово хајдучија, а ја у хајдучијама не учествујем. Најгрдније смо извријеђани и оптужени, јер они не знају разлику између политике и става, знају само да уједају и у хистерији оптужују неправедно - рекао је представник Регионалног рукометног савеза Добој Војислав Рађа, који као делегат РС РС није присуствовао скупштини.

Чињенице

- РС БиХ годинама функционисао без ваљане регистрације,

- Нови савез основан прошле године прихватио сва права и обавезе старог, иако се не зна ко је и како направио дугове веће од три милиона марака,

- РС БиХ за 13 мјесеци није успио да добије порески број

- Без подршке руководства из РС жељели да савез преселе у Источно Сарајево,

- Челници РС РС тражили одгађање сједнице скупштине како би сагледали све могућности и предложили најбоље рјешење,

- Њихов захтјев није одобрен, па су проглашени за кривце пропасти рукомета

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана