Дан који би могао да одреди судбину Борца

Дарко Пашагић
Дан који би могао да одреди судбину Борца

Бањалука - Фудбалски клуб Борац ће за 15 дана, 4. јула, прославити 92. рођендан, а данашњи дан могао би да означи прекретницу за спортски колектив који преживљава тешке тренутке.

Прво ће у 12 часова у Сарајеву бити одржана сједница Извршног одбора ФС БиХ, на којој ће бити разматран захтјев да се Борцу омогући да и наредне сезоне игра у Премије лиги, а у седам часова на Градском стадиону биће одржана Скупштина клуба на којој ће бити бирано ново руководство. Како незванично сазнајемо, још нема кандидата за предсједника умјесто Бранка Ковачевића, који је ставио мандат на располагање. Нови предсједник требало би да постане досадашњи потпредсједник Вицо Зељковић, који то није желио да потврди, али ни да демантује.

- За нас је у овом тренутку важно да смо ИО ФС БиХ доставили захтјев да нам буде омогућено да и даље будемо премијерлигаши, а из којег се јасно види да су сва дуговања због којих нисмо добили лиценцу на Другостепеној комисији за лиценцирање измирена. То значи да је ријешен дуг према Фудбалском клубу “Џаја” у износу од 594.000 марака, али и дуг према тренерима, играчима и члановима радне заједнице у износу од 160.000 марака. Најважније у свему је да смо проблем “Џаје” коначно ријешили, послије скоро више од деценије и да се више никада неће помињати у било каквим евентуалним финансијским проблемима које Борац буде имао - нагласио је Зељковић.

Истакао је да су свјесни да су мале шансе да добију зелено свјетло од ИО ФС БиХ, али да ипак вјерују у чудо.

- Свима је јасно да смо закаснили, али и ранијих година на сличан начин остајали су у елити прво Челик, затим Слобода, не видим зашто не би могао и Борац. Међутим, ако тако и не буде, одмах ћемо прионути на посао и почети са припремама за Прву лигу Републике Српске - наставио је Зељковић.

По његовим ријечима, коначно је утврђен стварни износ дуговања Борца.

- Она тренутно износе 2.200.000 марака и то без “Електрокрајине” и “Водовода”, са којима је направљен репрограм и рате уз мјесечни утрошак се редовно плаћају, те дуговања према Пореској управи Републике Српске. Међутим, вјерујем да би се овај износ од 2.200.000 марака могао ријешити са неких 1.300.000 марака. Наиме, вјерујем да би већина повјерилаца пристала да им се уплати бар половина дуга одмах, уз могућност да остатак буде отписан. Циљ нам је да тај минус ријешимо до краја јесење полусезоне - изјавио је Вицо.

Већ овог љета Градски стадион би требало да добије ново рухо.

- У помоћ Градске управе Бањалука требало би да буде окречен стадион, поново инсталиран семафор, а онда би се ишло и на постављање ограде, која би ишла од источне трибине према помоћном терену. Послаћемо захтјев челницима града да нам земља поред садашњег помоћног стадиона буде дата на коришћење и да ту почнемо са изградњом још једног помоћног терена и балона. Планова је много и вјерујем да ћемо све успјети да реализујемо и да ће то све бити попраћено добрим резултатима на зеленом терену - додао је Зељковић.

Зекановић још није отишао

Још актуелни потпредсједник клуба Вицо Зељковић потврдио је да ће се прозивка за сљедећу сезону одржати сутра. Тада ће шеф стручног штаба Борца Дарко Војводић обавити прозивку и изложити план припрема.

- У зависности од тога да ли ћемо остати премијерлигаши или ћемо морати у Прву лигу РС, биће изложен план припрема. Клуб су за сада напустили тројица играча Немања Јаничић, Младен Веселиновић и Бранко Ојданић. Иако се прича да је отишао у Звијезду 09, Предраг Зекановић је и даље наш члан - нагласио је Зељковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана