Букурешт ипак виши ниво

Душан Репија
Букурешт ипак виши ниво

Бањалука - Труд, жеља, енергија са трибина и славна историја ипак нису помогли рукометашима Борац м:тела , који су и други пут морали да честитају противницима из Букурешта.

Румунски ЦСМ пласирао се у полуфинале Челенџ купа, јер је послије 25:19 у првој утакмици, славио и у “Борику” такође са шест разлике (29:23) и показао да је у овом тренутку ипак квалитетнија екипа. Није то било непознато ни одмах послије жријеба, јер је довољно само да погледате састав и педигре играча који носе дрес овог младог, али врло амбициозног и структурно добро посложеног клуба.

Надали су се Бањалучани да могу бар до побједе пред 3.000 навијача, имали су исправан приступ вјерујући у чудо, појаву која се у модерном спорту све чешће подводи у домен статистичке грешке. Првотимци ЦСМ-а који су махом репрезентативци и имају много више искуства на овом нивоу нису им дозволили ни грам наде. Већ послије неколико минута било је јасно да су Румуни ниво изнад и да би дефинитивно имали шта да кажу у ЕХФ купу, а можда и Лиги шампиона. Шпанац руског поријекла Александар Тијуманцев одлично је дириговао игром, голмани Маруан Магаиз и Јакуб Крупа били на висини задатка, баш као и Фарук Вражалић, Чике Осита Онијекве, Александер Позер...

Утисак је да су гости искористили хук са трибина, јер немају прилику да често играју у таквој атмосфери, а истовремено, она је чини се била додатни тег за домаће играче који нису најбоље ушли у меч.

- Добра атмосфера, лоша игра. То је најбољи и најкраћи опис дешавања. Подбацили смо у првом полувремену, у другом смо нешто и одиграли, али стекао сам утисак да су они играли онолико колико им је требало. Хтјели ми то признати или не, чињеница је да је Букурешт у овом тренутку много квалитетнија екипа. Честитам им на пролазу. Ми смо се увјерили да нисмо на нивоу полуфинала Челенџ купа. Треба нам још много стасавања, а посебно се то односи на играче који су на некој транзицији између перспективних и озбиљних рукометаша. Оно што ми смета је­ то што се у овој утакмици морало играти конкретније, слободније, са више опасности по противнички гол. У том правцу треба да се надограђујемо - реалан је тренер домаћих Мирко Микић.

Осим стандардно доброг Бојана Љубишића на голу, најбољи утисак оставио је Владан Ђурђевић, који је у другом полувремену постигао седам голова. Остали су на моменте показали потенцијал, али је за овакве противнике ипак потребно много више.

- Имали смо активан резултат и одличну атмосферу, али су они ипак много квалитетнији и искуснији од нас. Имали смо прилику у другом полувремену да ухватимо прикључак, али смо у тим тренуцима правили техничке грешке, што нас је онемогућило да се у потпуности вратимо у утакмицу. Можда смо мало подлегли притиску па је резултат сигурно могао бити бољи, али дефинитивно нисмо имали шансу да их прођемо - рекао је Ђурђевић.

Европски пут овђе је завршен, али до краја сезоне Бањалучане очекују борбе на три фронта. Већ прекосутра дочекују Локомотиву у одложеној утакмици 20. кола, па гостују Маглају у суботу, а затим у “Борик” стиже добојска Слога (10. април). С обзиром на остале резултате, Борац још има шансе да плеј-оф дочека на првом мјесту. “Црвено-плави” су већ обезбиједили пласман у финале Купа БиХ у којем ће им ривал бити Извиђач, а имају највише амбиције у Купу Републике Српске гђе се у четвртфиналу састају са Славијом.

Бранковић: Видљива разлика

Директор клуба Владимир Бранковић био је реалан у оцјени да је ЦСМ у овом тренутку много јачи.

- Ради се о екипи која у претходних неколико година константно има буџет од око 2,5 милиона евра. Са друге стране, наш је око 300.000 евра када одбијемо средства којима враћамо дугове. То је огромна разлика. Надам се да ће наши резултати ове сезоне бити замајац и да ћемо упоредо наставити да стабилизујемо клуб те да већ за идућу сезону направимо још јачу екипу. Нашим момцима свака част, борили су се колико су могли. Они су најзаслужнији за одличну сезону. Драго ми је да су утакмицу гледали и сви чланови Управе, виђели су како изгледа професионална екипа... Послије утакмице смо и размијенили неколико ријечи, а већ током седмице имаћемо сједницу, јер ако желимо да идемо напријед, а желимо, већ сада морамо да се спремамо за идућу сезону - рекао је Бранковић.

 

Вражалић одушевљен

Репрезентативац БиХ Фарук Вражалић био је са шест голова најефикаснији у редовима ЦСМ Букурешта, а послије меча посебно је похвалио амбијент.

- Бањалука је рукометни град, публика познаје рукомет и врло је лијепо играти у таквој атмосфери. Било је величанствено. Што се нас тиче, желимо да идемо до краја, како у овом такмичењу, тако и у првенству Румуније - рекао је Вражалић.

Осим Букурешта у полуфинале Челенџ купа пласирали су се грчки АЕК и португалска Мадеира, те руски Санкт Петербург.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана