Божидар Ђурковић, први човјек РС Србије и званичник ЕХФ-а за “Глас Српске”: Проблеми не могу нестати преко ноћи

Синиша Котараш
Божидар Ђурковић, први човјек РС Србије и званичник ЕХФ-а за “Глас Српске”: Проблеми не могу нестати преко ноћи

Добој - Предсједник Рукометног савеза Србије и први човјек Такмичарске комисије ЕХФ-а Божидар Ђурковић није срећан што се рукомет у БиХ већ дуже вријеме помиње у најружнијем контексту и што би Европска кућа рукомета за неколико дана могла да суспендује савез.

Таква одлука значила би забрану клубовима, али и репрезентацији наступе на међународној сцени, док би се домаћа такмичења, народски речено могла да играју “за кикирики”. Ипак, челници Рукометног савеза РС и ФБиХ који су суоснивачки кровног савеза, чине све како се тај сценарио не би десио.

- Нисам баш најсрећнији због свега овога што се дешава. Помно пратим збивања у БиХ, баш као и у осталим земљама бивше Југославије и надам се да ће рукометни радници смоћи снаге да превазиђу ове проблеме који су заиста претешки и сувише бременити да би се решили за дан или два. И у Европи су забринути око те ситуације и, верујте ми, не знам како ће се то завршити - каже Ђурковић, који сигурно има понеку информацију више из ЕХФ-а.

Да подсјетимо, челници два ентитетска савеза два пута су сједали за сто и договорили прелазно рјешење кризе, те за 26. август заказали ванредну Скупштину на којој би све одлуке требало да буду потврђене. Премијер лигом и Купом БиХ управљало би једно удружење, а репрезентативним селекцијама друго, а дјеловала би под окриљем РС БиХ. Питање је само да ли ће ЕХФ имати разумијевања за кашњење од шест дана.

- Знам за све проблеме, да их сад не набрајам. Позивам све стране да седну за сто и да се договоре јер је то једини начин превазилажења кризе. Верујем да је свима у интересу да клубови играју на евро сцени. Знате да је свака лига под патронатом свог Савеза и да је он гарант за излазак у Европу. У питању је и репрезентација, баш као и судије и делегати у ЕХФ и ИХФ, тако да је та ствар сувише слојевито проблематична. Тачно знам какви су проблеми, иако можда за оне који гледају са стране они нису велики, ја знам да јесу. Уз то, ту су и проблеми финансијске природе, и још много других. Нада се да ће рукометни радници у што скоријем периоду пронаћи решење и да ће овај спорт и даље бити један од носилаца развоја спорт БиХ уопште - закључио је Ђурковић.

Писмо ка ЕХФ-у

Представници РС РС и РС ФБиХ покушаће писмом да увјере ЕХФ да су ствари помјерене са мртве тачке како би избјегли суспензију која може да ступи на снагу за три дана. Они су оптимисти с обзиром на то да се у допису из Беча који је стигао прије петнаестак дана, не наводи децидирано да сви проблеми морају бити ријешени, јер то није реално, него да се крене ка рјешењу, што је у међувремену и учињено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана