Борчев бацач кугле тренира и по снијегу како би остварио циљ

Никола Лучић
Борчев бацач кугле тренира и по снијегу како би остварио циљ

Бањалука - Члан Атлетског клуба Борац Александар Новаковић најбољи је бацач кугле у Српској и све ближи најбољим конкурентима у БиХ, а након што је прошле године у Новом Саду оборио рекорд Републике Српске, у 2019. му је циљ да пребаци 19 метара.

Прошла сезона била му је и најбоља до сада, а након сјајног резултата у Србији (18,03 метра) услиједили су митинзи на отвореном. У Осијеку је бацио куглу 18,41 метар, да би у Бару продужио хитац за три центиметра. Како каже, ту не жели да се заустави, већ су амбиције сваке године све веће, а као крајњи циљ поставио је учешће на Олимпијским играма.

- Освојио сам и друго мјесто у бацању диска на првенству БиХ и генерално сам јако задовољан својим резултатима. Након обореног рекорда РС, врло брзо сам га надмашио у Загребу и сада желим да што прије пребацим дужину од 19 метара - рекао је Новаковић.

Услови за тренирање су јако лоши, али када је присутна велика жеља за добрим резултатима, све препреке се лакше савладају.

- Знамо да тренирамо и по снијегу, али некако се сналазимо. Имам срећу да радим са Златаном Шеранићем који је један од најбољих, ако не и најбољи тренер у БиХ, и својим савјетима увијек помогне да будем на нивоу и пружим максимум - изјавио је 24-годишњи Новаковић.

Није тајна да је бацање кугле можда и најбољи дио атлетике у БиХ, а да бисмо добили атлетичара способног за највише домете, потребно је да се доста тога поклопи. Да је тако, свјестан је и тренер Шеранић који је рекао да њему и Александру највећу главобољу задају финансијска средства.   

- Конкуренција у бацању кугле у БиХ је веома јака. Кемал Мешић, Хамза Алић и Месуд Пезер су веома добри, али Александар може да их стигне. Бити међу прва четири атлетичара у таквој конкуренцији је веома тешко и он је показао да је већ у њиховом рангу, само је потребна већа подршка у финансијском смислу како би направио још један корак напријед. Нажалост, наш клуб није тако моћан, па ће бити потребно да се још неко укључи у цијелу причу. Ове године смо имали припреме у Новом Саду и то је то. Најмањи проблем смо нас двојица, али да бисмо добили атлетичара који ће учествовати на Олимпијским играма, треба нам много већа подршка - закључио је Шеранић.

 

Загреб па Осијек

Када су наредна такмичења у питању, Новаковића прво очекује наступ на Отвореном првенству Загреба крајем мјесеца, да би послије тога наставио да се такмичи у Хрватској. Слиједе му митинзи у Осијеку, па пут у Сплит, гдје ће уз напоран рад покушати још више да се приближи обарању личног рекорда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана