Борац и близу и далеко од циља

Дарко Пашагић
Борац и близу и далеко од циља

Бањалука - Освајањем бода у Зеници (1:1) фудбалери Борца пришли су на корак од опстанка, али иако су близу циља, ништа не смију препустити случају, јер би се врло лако могли оклизнути и онда наредне сезоне поново бити прволигаши Републике Српске.

Прву меч лопту, која би можда могла бити и кључна, изабраници Дарка Војводића имаће у суботу када у седмом колу Лиге за опстанак од 19 часова на Градском стадиону дочекују Младост, која је пребринула све бриге у вези са опстанком и наредне године сигурно ће бити премијерлигаш. Међутим, досадашња искуства говоре да и они којима бодови нису потребни некада више "загризу" него обично и поразе оне којима је тријумф потребнији. У случају да се то деси и да тим из Добој Какња слави у Бањалуци, већ послије овог кола ситуација би се драматично погоршала за Борац. Наравно, под условом да побједе у преостала два сусрета забиљеже Слобода на свом терену против Витеза и Челик на гостовању у Габели.

У осмом и деветом колу Борац два пута гостује, прво код већ отписаног Витеза, а онда код Слободе, којој су бодови пријеко потребни. Витежани, иако су одавно без шансе, играју поштено и неће бити никакво чудо ако намуче Бањалучане, па можда чак и побједе, баш као Слобода коло касније. Уколико би се то десило, уз поклапање осталих резултата (у 30. колу побједа ГОШК-а на гостовању код Младости и Челика у Зеници над Слободом, те у 31. колу тријумф Челика над Витезом и Слободе над Младости) "црвено-плави" би пред посљедњих 90 минута практично били отписани. Наиме, и даље би имали 32 бода као и сада, а Слобода, која им долази у госте, чак 36. ГОШК би имао 39 бодова и гостовање код Витеза, а Челик 34 и такође гостовање код незаинтересоване Младости, која би имала 42. То значи да тада Борцу не би помогла ни побједа, јер би послије ње и уз остале "очекиване резултате" био претпосљедњи са 35, а испред њега би били Слобода са 36 и Челик са 37.

Наравно, то је онај најцрњи, по многима немогући сценарио, али не треба да заборавимо да су се и у ранијим сезонама често дешавале сличне ствари. Међутим, све може да се разријеши већ послије овог кола ако би сва три домаћина остварила побједе. Наиме, ако Борац савлада Младост, Слобода Витез, а ГОШК Челик, Бањалучани и тим из Габеле би већ тада обезбиједили опстанак, а три кола прије првенства Тузлаци би бјежали Зеничанима практично недостижних осам бодова.

Дуг препрека за одигравање меча?

До почетка меча против Младости Борац мора да исплати дуговања према бившем играчу Федору Предраговићу и некадашњем тренеру Вулету Тривуновићу. Ова одлука ФС БиХ је на снази већ неколико дана, а према нашим сазнањима, дуг још није уплаћен. Уколико не буде уплаћен, меча неће ни бити. Борац је Предраговићу дужан 10.286, а Тривуновићу 5.000 марака. Ту није крај проблема Бањалучана, који до 4. маја морају да плате 24.000 марака Козари на основу компензације за тренирање Немање Тркуље.

Лига за опстанак

1. Младост 28     10     9       9       36:33 39

2. ГОШК   28     9       6       13     26:34 33

3. Борац     28     8       8       12     16:26 32

4. Слобода 28     7       9       12     25:29 30

5. Челик     28     7       4       17     27:57 25

6. Витез     28     1       6       21     11:53 9

29. коло - (28. и 29. април)

Слобода - Витез

ГОШК - Челик

Борац - Младост

30. коло - (5. и 6. мај)

Витез - Борац

Младост - ГОШК

Челик - Слобода

31. коло - (12. мај)

Челик - Витез

Слобода - Младост

ГОШК - Борац

32. коло - (19. мај)

Витез - ГОШК

Борац - Слобода

Младост - Челик

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана