Бијељинци већ зарадили 240.000 евра

Дарко Пашагић
Бијељинци већ зарадили 240.000 евра

Бијељина - Осим промоције на међународној сцени фудбалери Радника значајно ће попунити клупску касу, јер им играње у првом колу квалификација за Лигу Европе доноси сигурних 240.000 од Европске фудбалске федерације.

УЕФА је прошле године повећала наградни фонд за своја такмичења, па ће тако Бијељинци инкасирати овај износ умјесто досадашњих 200.000. У случају да прођу прву рунду биће награђени са додатних 260.000 евра, а наступ у трећем колу квалификација “вриједи” још 280.000. Клубови елиминисани у плеј-офу добијају додатних 300.000, а пласман у групну фазу доноси сваком клубу по 2,9 милиона евра. Када се томе дода евентуална зарада од улазница, ТВ права и спонзорских уговора нема сумње да излазак у Европу гарантује значајно побољшање “крвне слике”.

- За нас је и ових гарантованих 240.000 евра стварно велики новац и износи трећину годишњег буџета. Било би сјајно да још добијемо неку екипу из окружења, па да трошкови гостовања не буду превише велики. Не смијем ни да замислим колико би нам значило ако бисмо прошли прво коло. Поред финансија, наравно, врло важно је што смо добили прилику и могућност да Радник, Бијељину, Републику Српску и БиХ представимо на европској сцени - нагласио је генерални директор Радника Небојша Томић.

Како Градски стадион у Бијељини не испуњава услове прописане УЕФА, Бијељинци су још пред почетак сезоне као град домаћина за организацију међународних утакмица пријавили Бањалуку.

- И прије три године смо играли на Градском стадиону у Бањалуци и тада нам је много помогло руководство Борца. Очекујем да и овај пут буду уз нас - наставио је Томић.

Рекао је да су се сви у клубу потајно надали да Другостепена комисија за лиценцирање неће дати Жељезничару “зелено свјетло” за Европу.

- Желим да похвалим надлежне комисије ФС БиХ које су протеклих дана имале притиске да би одлука Комисије за лиценцирање била промијењена. Савез је још једном показао досљедност и принципијелност. Што се нас тиче, ми смо испоштовали све оно што је ФС БиХ тражио да бисмо добили лиценцу. Морамо веома брзо дјеловати и видјети шта и како даље. Наступ у Европи смањиће одмор играчима, али ћемо о томе тек послије данашње утакмице финала Купа Републике Српске, у којој желимо да у дуелу са Крупом одбранимо пехар. Онда ћемо са шефом стручног штаба Младеном Жижовићем направити план припрема, трансфер листу, али и списак евентуалних појачања за Европу, али и наредну сезону. Већ смо завршили посао са Демиром Пецом, који је продужио уговор на двије године - додао је Томић.

Старт 11. јула

Сусрети прелиминарне рунде квалификација за Лигу Европе играће се 27. јуна и 4. јула, али у њима неће бити клубова из БиХ. Побједницима тих седам дуела прикључиће се још 87 клубова, међу којима су Радник, Широки Бријег и Зрињски, који ће наступити у првом колу квалификација, а мечеви ове рунде су на распореду 11. и 18. јула. Друго коло квалификација игра се 25. јула и 1. августа, треће 8. и 15. августа, а плеј-оф 22. и 29. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана