Бициклистичка трка “Београд - Бањалука” најљепша разгледница Српске

Душан Репија
Бициклистичка трка “Београд - Бањалука” најљепша разгледница Српске

Бањалука - Све је спремно за 13. издање бициклистичке трке “Београд - Бањалука” која ће први пут од оснивања имати четири етапе, а прва од њих заказана је за сутра од Београда до Власенице.

Од утемељења до данас трка је прошла јако дуг и компликован пут, али је захваљујући преданом раду организатора, те помоћи републичких и градских власти дошла до тога да се комотно може посматрати као бренд и најљепша разгледница Републике Српске. Стога је поред спортског значаја врло важна и са аспекта туризма, што из године у годину препознаје све више локалних заједница које се практично утркују да угосте караван.

- Могу да кажем да је ова трка извукла максимум из нас, јер је организација врло компликована. Ипак, све смо стигли на вријеме, екипе на терену одрадиле су одличан посао и спремни чекамо сутрашњи старт у Београду - рекао је директор трке Владимир Куваља.

Представљање тимова биће уприличено вечерас у Београду испред Храма Светог Саве, а онда ће послије преспаване ноћи пут Власенице кренути 176 такмичара из 30 свјетских земаља. Та етапа има и статус “краљевске” јер је дуга 250 километара. Бициклисти ће преко Бијељине, Зворника и Милића стићи у Власеницу, једину општину домаћина циља и старта, јер ће у петак бициклисти из овог мјеста кренути у Брчко преко Милића, Зворника и Лопара. Караван се потом сели у Бијељину, одакле у суботу креће ка Теслићу пролазећи кроз Брчко, Шамац, Модричу и Добој. Четврта етапа стартује из Прњавора, а вози се преко Дервенте, Српца, Разбоја, Тополе и Лакташа, да би традиционално завршила круговима у Бањалуци.

- Титулу од прошле сезоне брани возач из словеначке Адрије Гашпер Катрашник, али с обзиром на то да је он спринтер, имаће врло тежак задатак. Прве двије етапе више одговарају возачима којима одговара брдо и ту би могла да падне одлука о укупном пласману. Успјели смо да окупимо квалитетне екипе попут поменуте Адрије, али и италијанског Санђеминија и Д'амика, пољског тима ЦЦЦ, те три њемачке екипе. Први пут нам долази тим из Колумбије, а ту су и Чеси, Казахстанци, Аустријанци, те репрезентације Словеније, Мађарске и Србије, за коју вози Бањалучанин Душан Калаба - рекао је Куваља.

Генерални покровитељ догађаја је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, а велики допринос дало је и Министарство породице, омладине и спорта.

- Ова трка је најљепша промоција бициклизма, а уједно и љепота Српске као и гостопримства наших људи који увијек на најбољи начин дочекају госте. Министарство је одавно препознало њен значај и тако ће бити и убудуће - рекао је помоћник министра Драган Јаћимовић.

Начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт града Бањалука Драган Бањац нагласио је да је трка посебан догађај за највећи град Српске, посебно јер ће бити увертира за прославу Дана града, 22. априла.

- Очекујем да предстојећи викенд буде један од најљепших у овој години. Позивам све грађане да изађу и поздраве бициклисте - рекао је Бањац.

Осим институција и градова, велике заслуге за организацију имају и спонзори, а у првом реду ту су “Триглав осигурање”, “м:тел”и “Бањалучка пивара”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана