Бициклисти доносе Бањалуци милионе марака

Душан Репија
Бициклисти доносе Бањалуци милионе марака

Бањалука - Свјетско првенство мастер серије Гранфондо у бициклизму, којем је Бањалука домаћин 2021. године, донијеће огроман профит граду, а прве процјене показују да се ради о цифри која може достићи и десет милиона марака.

На основу досадашњих првенстава, која окупе између двије и три хиљаде учесника те још толико у њиховој пратњи, реално је очекивати да највећи град Српске угости између пет и шест хиљада људи. Како су на програму четири трке, сви они ће остати између пет и десет дана и оно што је најважније, трошкове превоза, смјештаја и хране сносиће сами.

- Ово је сигурно догађај који ће окупити највећи број учесника у историји Српске, али и када завиримо дубље у историју, јер колико се сјећам на ЗОИ 1984. године учествовало је око 1.300 спортиста. Самим тим је и прилика да профитира град у којем ће остати милиони марака. Поређења ради, Варезе је 2018. године профитирало око седам милиона евра и вјерујем да можемо бити на том нивоу, ако не и бољи, јер имамо шта да понудимо - рекао је директор првенства Владимир Куваља.

Посебан сегмент наравно су природне љепоте Бањалуке и окружења гдје ће бити вожене трке.

- Биће вожен појединачни и екипни хронометар, друмска трка на 100 и на 150 километара. Рута ће сигурно ићи преко Мањаче и кањоном Врбаса, јер свима којима смо до сада показали те предјеле су одушевљени. Туризам је можда и најзначајнији дио ове приче, зато морамо да урадимо посао на највишем нивоу како би нам се бициклисти враћали и послије Свјетског првенства - рекао је Куваља.

Организација овако великог догађаја је врло комплексна и захтијева максималну прецизност.

- Већ крајем фебруара нам у посјету долазе челници Свјетске бициклистичке уније (УЦИ) да обиђу стазу, виде смјештајне капацитете и наравно, састану се са представницима градских и републичких власти. Идуће године смо домаћини једне квалификационе трке, на којој ће учествовати око 1.000 бициклиста и то ће бити генерална проба за првенство - рекао је Куваља.

Учесници

Гранфондо свјетско првенство одржава се у неколико дисциплина, а у Бањалуци ће бити у најмасовнијем, друмском бициклизму. Бициклисти имају 11 квалификационих трка на којима јуре пласман на завршницу. Учесници су подијељени по старосним категоријама, а право учешћа имају сви старији од 18 година. Осим оних који се баве бициклизмом аматерски и на нижем нивоу, право учешћа имају и професионалци који у тој години нису били чланови “World tour ” екипа - оних које учествују на Тур д' Франсу или Ђиру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана