Бањалука показала да је град спорта

Никола Лучић
Бањалука показала да је град спорта

Бањалука - На свом путу ка Источном Сарајеву и Сарајеву Олимпијска бакља мира стигла је у Бањалуку, док ће Европски омладински олимпијски фестивал (ЕЈОФ) бити одржан од 9. до 16. фебруара.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић предао ју је најбољем спортисти Републике Српске за 2018. годину, кајакашу Дарку Савићу, а пламен мира у Риму су преузели градоначелници градова домаћина, док су га у Бањалуци дочекали бивши и садашњи спортисти, као и високи званичници Републике Српске.

- Није мала ствар што је Бањалука домаћин Олимпијској бакљи. Прошло је 35 година од Олимпијаде у Сарајеву и коначно имамо прилику да будемо домаћини омладинској олимпијади, што ће користити Српској за промовисање планина и олимпијских садржаја. Влада РС помогла је одржавање ЕЈОФ-а са четири милиона марака и сигуран сам да ће сви понијети добре ствари из РС и БиХ - рекао је премијер РС Радован Вишковић.

Један од спортиста који врло добро зна како изгледа пут до насјајнијег одличја на Олимпијским играма је Милорад Каралић, који је 1972. године са рукометном репрезентацијом Југославије освојио злато. Рекао је да би манифестације оваквог типа требало да чешће буду одржаване на овим просторима како спорт не би даље стагнирао.

- Све ово ће послужити младим нараштајима као драгоцјено искуство у даљим каријерама. Очекујем да организација буде на високом нивоу и да уживамо у добрим наступима свих учесника - поручио је Каралић.

Освајач сребрне медаље са женском кошаркашком репрезентацијом Југославије у Сеулу 1988. године Слађана Голић присјетила се како је 1984. године носила Олимпијску бакљу на Играма у Сарајеву и поручила да млади треба да напорно тренирају како би дошли до највећих висина.

- Олимпијада је сан сваког спортисте, желим свима да дају све од себе и дођу до медаље, а и ако не успију у томе, не треба да клону духом, већ да наставе радити даље - рекла је Голићева.

Градоначелник Источног Сарајева изјавио је да је долазак у Бањалуку значајан зато што је највећи град Српске увијек био расадник великих спортских имена.

- Драго нам је што смо посјетили Бањалуку јер је РС доста помогла одржавању самог ЕЈОФ-а, а и због тога што је дошло доста бивших учесника Олимпијских игара. Бањалука је град спорта као и Источно Сарајево. У том погледу разговарали смо о симболици нашег доласка пред зграду Владе РС јер се ту налази улица Олимпијских побједника, што такође има симболику - изјавио је Вуковић.

Давидовић

Министарка породице омладине и спорта Српске Соња Давидовић рекла је да је поносна што је Бањалука била једна од станица Олимпијске бакље на путу ка крајњем одредишту.

- Лијепо је видјети бивше и садашње спортисте и надам се да ће Српска и у будућем периоду изњедрити олимпијске шампионе. Сигурна сам да ће све проћи на највишем нивоу и да ће се учесници фестивала некада касније вратити у РС и као туристи  - рекла је Давидовићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана