Бањалучки Жељезничар Спорт тим јединствен у Европи

Синиша Котараш
Бањалучки Жељезничар Спорт тим јединствен у Европи

Бањалука - Фудбалски клуб Жељезничар Спорт тим, члан Прве лиге Републике Српске, јединствен је не само на овим просторима већ и широм Европе, јер се ради о клубу који првенствено форсира младе играче. По томе је екипа са бањалучког Предграђа увелико препознатљива, па уопште и не размишљају о промјени концепта.

Током јесење полусезоне у саставу Жељезничара је константно девет фудбалера млађих од 21 године, а не само два, како је то предвиђено пропозицијама. Ако се томе дода да су и преосталих седам играча у записнику такође млађи од 21 године, онда је савршено јасно зашто привлаче толику пажњу.

- Имамо 25 фудбалера који су кандидати за први тим и само су голман Асмир Авдукић, те Игор Кузмановић старији од 21 године. Сви остали су млађи, имају право наступа за јуниорски тим, а неки од њих и за кадетски. Мислим да у једном савезном рангу такмичења у Европи нема клуба са сличним концептом какав је наш. Још ако се зна да су сви ти момци поникли управо на Предграђу, онда је јасно да је урађен један велики посао - нагласио је шеф стручног штаба Жељезничара Зоран Ћургуз. 

Одличне партије и веома добри резултати скренули су већ сада пажњу на њих, али у клубу не желе да ове младиће тек тако распродају.

- Првенствено водимо рачуна да их доведемо на ниво да могу да испрате све захтјеве средина у које ће евентуално отићи. Већина тих клинаца на обавезним тестирањима има одличне резултате и сигуран сам да ће завршити у Европи, у много јачим клубовима и лигама него што је ова наша. Већ сада постоји велики интерес за њих, али не желимо да срљамо. Када дође вријеме за растанак, гледаће се искључиво да ти момци буду задовољни - закључио је Ћургуз уз напомену да такмичење у оквиру Прве лиге РС много значи за ову младу екипу која у сусретима са много искуснијим ривалима константно напредује.

Јуниори на прагу елите

Искусни голман Асмир Авдукић тренер је јуниорског тима Жељезничара који се налази на најбољем путу да избори пласман у омладинску Премијер лигу БиХ.

- Тренутно смо први на табели Прве лиге, група запад, са седам побједа и једним ремијем, те гол-разликом 25:1. Имамо велики број квалитетних јуниора, као и млађих јуниора који ће их у догледно вријеме замијенити. Наше амбиције су да изборимо пласман у Премијер лигу и вјерујем да ћемо у томе и успјети - нагласио је Авдукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана