Бањалучанка Соња Удовчић једна од најбољих колеџ одбојкашица у САД

nezavisne.com
Бањалучанка Соња Удовчић једна од најбољих колеџ одбојкашица у САД

Соњи Удовчић, бх. Одбојкашици, испунио се сан да каријеру настави ван граница Босне и Херцеговине. За релативно кратко вријеме ова симпатична 24-годишња Бањалучанка стекла је статус једне од најбољих играчица америчког колеџа.

Све је већи број спортиста који напуштају БиХ и срећу траже у другим срединама. Међу њима је и повремена репрезентативка БиХ Соња Удовчић, која је уједно и успјешна студенткиња на Универзитету Лин. Сјајним играма у дресу Фајтинг Најтса, Соња данас ужива у бројним похвалама и наградама које је стекла играјући за свој тим. Одбојком се почела бавити 2008. године, када је имала 13 година, у одбојкашкој секцији ОШ “Георги Стојков Раковски”, а први клуб јој је био Инова.

“Тренирала сам у Инови првих пет година, а након што је распуштен први тим, прешла сам у екипу Бањалука Волеј, гдје сам била до одласка на колеџ. С Бањалучанкама сам успјела да будемо међу три најбоља бх. клуба двије године заредом”, почела је своју причу за “Независне” Удовчићева.

И у вријеме играња на бх. паркетима, рођена Бањалучанка је тежила за одласком у иностранство, што због одбојке, што због школовања. Након бројних покушаја пут је на крају одвео “преко баре”.

“Одувијек сам имала жељу да играм одбојку негдје у иностранству, али нисам успијевала да нађем најбољу опцију за мене и родитеље. Они су одувијек хтјели да се школујем поред тога што тренирам одбојку. Опција на америчком колеџу испоставила се као најбоља. Добила сам пар понуда с различитих колеџа, али сам ступила у дубљу комуникацију с тренером с Универзитета Лин, јер ми се локација највише свидјела. Отишла сам 2017. и почела другу годину студирања на колеџу”, наглашава наша саговорница.

Да није погријешила у одабиру, одбојкашица која је била члан сениорске репрезентације БиХ показала је већ у прве двије године играња на колеџу. Прве године проглашена је за најбољег новајлију у својој конференцији (Саншајн Стејт конференс), а већ друге у два наврата је била најбољи играч седмице у конференције, а једном је изабрана за играчицу седмице на националном нивоу, што је први пут да је неко с Универзитета Лин понио ту ласкаву титулу. На крају прошле године Удружење америчких одбојкашких тренера одлучило је да Соњу прогласи најбољом колеџ играчицом јужне регије САД.

“Стварно годе похвале и признања, на које сам поносна, а такође доста пажње посвећујем школовању. Студирам медије и фотографију и тренутно сам трећа година. Ако буде све по плану требало би да дипломирам у децембру. Покушаћу да останем на колеџу и упишем мастер”, истакла је амбициозна и успјешна Соња Удовчић, која данас живи у граду Бока Ратон, на Флориди.

За крај је поручила да јој је на почетку било тешко да се адаптира на нову средину, али да се поприлично добро снашла.

“Било је тешко навикнути се на живот да крај мене нема породице, пријатеља и саиграчица. Ја сам особа која се лако прилагоди свакој средини, али након неког времена ми је било тешко да комуницирам с људима које волим само преко телефона”, закључила је сјајна Бањалучанка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана