Бањалучанин други пут тренер Легије

Милан Зубовић
Бањалучанин други пут тренер Легије

Варшава - Други пут у каријери тренер из Бањалуке Александар Вуковић преузео је бригу о првом тиму Легије, а разлог је отказ Деану Клафурићу.

Хрватски стручњак, који је донио посљедњу титулу шампиона Пољске, на клупи је провео само три и по мјесеца, а отказ је добио након елиминације у другом колу квалификација за Лигу шампиона од словачког Спартака из Трнава, против којег су важили за фаворити, што му управа није могла опростити па је његов први помоћник именован за вршиоца дужности шефа стручног штаба. Бањалучанин је ову функцију обављао у септембру 2016. године.

- Одлука о смјени донесена је у тешком моменту када смо испали из квалификација за Лигу шампиона. То је доживљено као велики пораз и као што то обично бива, цех први плаћа тренер, мада није фер нити најпоштеније. Као неко ко је војник клуба ту сам да помогнем у овим кризним тренуцима да се што прије вратимо на побједнички колосијек - изјавио је Вуковић за “Глас Српске”.

Ипак, не види се као трајно рјешење на клупи.

- Ситуација је таква да сам тренутно рјешење за краћи период, мада ће вријеме показати шта ће бити даље у овом тешком моменту. Надам се да ћу будућем тренеру учинити неку услугу јер ће клуб тражити трајније рјешење и некога са већим искуством - додао је Вуковић, који је са Легијом освојио три посљедње титуле шампиона Пољске.

Екипа је очекивала да ће изборити пласман у Лигу шампиона и сада ће наставити борбу за улазак у Лигу Европе. У трећем колу квалификација играће против побједника сусрета Дуделанж (Луксембург) - Дрита (самопроглашено Косово), који су синоћ играли реванш, а у првом мечу Луксембуржани су славили у гостима са 2:1.

- Окрећемо се квалификацијама за Лигу Европе, која је била план Б и чекамо ривала. Нећемо имати нимало лак задатак да дођемо до групне фазе јер нас чекају још двије рунде и она би била утјеха за нас и нешто што би колико-толико задовољило наше првобитне планове - рекао је Вуковић.

Прву утакмицу имаће у суботу против Лехије из Гдањска, а у прва два кола Легија је уписала пораз и побједу.

- Лехија је екипа за поштовање и тежак је противник који увијек има велики мотив да нас побиједи. Морамо се концентрисати и поступити као шампиони, те побједом вратити дјелимично изгубљено самопоуздање - казао је Вуковић.

Послије прве утакмице са Спартаком капитен екипе Мирослав Радовић критиковао је саиграче и рекао да атмосфера у екипи није најбоља, а с њим се дјелимично сложио и Вуковић.

  • Генерално гледајући, један пораз Легије доводи до тектонских поремећаја, као у свим великим клубовима. Тачно је да атмосфера није најсјајнија, али није ни трагична, мада екипа није изгубила сложност и компактност. Вјерујем да се брзо можемо вратити на праве стазе - истакао је Вуковић.

Промјене тренера

Легија је позната као клуб који често мијења тренера, па их је од 2015. године, када је Вуковић прикључен стручном штабу, промијенила чак петорицу. Он је асистирао Станиславу Черчесову, Беснику Хасију, Јацеку Магери, Ромеу Јозаку и Деану Клафурићу.

- Када се тако погледа, рекло би се да је то стандардна ситуација и да је на неки начин постало нормално, мада није. Тако то иде када се деси мања криза - казао је Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана