Бањалучанин Владимир Куваља синоним за бициклизам и промоцију спорта

Душан Репија
Бањалучанин Владимир Куваља синоним за бициклизам и промоцију спорта

Бањалука - Недавно завршена бициклистичка трка “Београд - Бањалука” добила је позитивне оцјене и још једном промовисала Србију и Српску на најбољи начин.

Трка прве категорије, више од 160 бициклиста из тридесетак земаља, бивши и будући ученици Тур де Франса, Ђира и других, гледаоци крај стазе, а посебно у градовима домаћинима старта и циља... Све то је обиљежило овогодишње издање, али није увијек било тако. Садашњи директор Владимир Куваља, који је на том мјесту наслиједио оца Тихомира, присјећа се почетака и износи помало невјероватне податке у поређењу са овим што је трка данас.

- Сјећам се као да је јуче било предвечерја првог издања 2007. године, када сам заједно са још седам људи радио буквално све што се тиче организације. Дакле, укупно нас осам. Иако сам тада још био активан такмичар, нисам био ослобођен физичких послова, па сам ноћ пред трку постављао бину и обиљежавао стазу, те буквално послије 20 или више непроспаваних сати сједао на бицикл и такмичио се. Тако су мање-више протекла прва три издања - прича Куваља.

Трка је из године у годину расла, а самим тим и организација постајала много захтјевнија. Упорност организатора почела је да се исплаћује, иако је и дан-данас потребно много одрицања како би финални производ изгледао онако како данас изгледа.

- Сада смо на броју од 120 људи у организацији. Некада смо почињали да припремамо трку мјесец или два уочи старта, а сада буквално радимо непрестано, све с циљем да будемо добри домаћини и амбасадори, те да оправдамо повјерење људи из УЦИ који су нас сврстали у прву категорију, али и институција и спонзора који нас подржавају - рекао је Куваља.

Цијели живот посветио је бициклизму, а имао је од кога да учи. Отац Тихомир и чувени стриц Танасија били су примјери којима се водио. Сениорску каријеру почео је ратне 1993. године, а убрзо је ушао у јуниорску репрезентацију Југославије. Пет пута је био шампион БиХ, учествовао је на више од 200 професионалних трка, Медитеранским играма 2005. и 2009, а највећи међународни успјеси су му 15. мјесто на свјетском јуниорском купу, те прво у екипној конкуренцији 1995. године. Још као такмичар имао је прилику да на лицу мјеста учи како се организују велики догађаји, па се опредијелио да настави тим путем. Осим матичне трке, окидач за озбиљније бављење овим послом били су позиви из Азербејџана и Бугарске 2015. да се укључи у организацију тамошњих трка. Тада је основао Асоцијацију за спорт и рекреацију која из године у годину организује све више догађаја.

  • Циљ ми је да као бивши спортиста, а данас спортски радник и професор физичког васпитања, развијам спорт у Бањалуци, РС и БиХ. Увидио сам да је један од најбољих начина организација врхунских догађаја, као и оних за млађе узрасте. Енергију и искуство усмјерио сам у том правцу. Данас имамо неколико великих догађаја који су вриједни пажње и њих треба да чувамо, а уз то да градимо нове. Иако сам имао понуда да одем и радим исти посао у иностранству, одлучио сам се да останем овдје, јер толико дугујем спорту, Бањалуци и Српској, те свима онима који су вјеровали и улагали у мене и помагали ми кад сам био на почетку - рекао је Куваља.

Догађаји чији је саставни дио

- Трка Београд - Бањалука

- Трка кроз Србију

- Трка кроз Бугарску

- Трка око Црног мора

- Гран при Бањалука (монтбајк)

- Гран при Козара (монтбајк)

- Пецка маратон

- Полумаратон и маратон Бањалука

- Љето на Врбасу

- Бич волеј турнир Бањалука

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана