Apel čelnika Rukometnog saveza RS delegatima u Skupštini RS BiH:Bojkot sjednice jedina prava odluka

Dušan Repija
Apel čelnika Rukometnog saveza RS delegatima u Skupštini RS BiH:Bojkot sjednice jedina prava odluka

Banjaluka - Novoizabrani čelnici Rukometnog saveza RS apelovali su na sve delegate iz Republike Srpske da ne učestvuju na subotnjoj sjednici Skupštine u Istočnom Sarajevu, koja ima samo jednu tačku dnevnog reda - premještanje sjedišta RS BiH iz Sarajeva u Istočno Sarajevo.

Vapaj čelnika RS BiH upućen prije nekoliko dana okarakterisan je kao biti ili ne biti za rukomet, jer savez od osnivanja prošlog ljeta nije uspio da dobije poreski broj u FBiH, pa se sada rodila ideja da registracija bude obavljena u Poreskoj upravi RS. Međutim, takav poziv prepun je zamki, upozoravaju iz RS RS.

- To bi bilo samo prebacivanje poštanskog sandučića u Istočno Sarajevo. Mnogo je stvari koje niko ne može da razumije. Prvo, kako je moguće da je savez dužan skoro četiri miliona maraka, a osnovan je prošle godine? Do tada nije bio registrovan u skladu sa zakonom, niko ne zna ko je napravio taj dug i koliki je on tačno. Registracija saveza u RS značila bi i bježanje od dugova. Dalje, ako je savez napravljen od dva entiteta, kako je moguće da Srpska ima 15 delegata u Skupštini, a FBiH 30? Treba da odgovara onaj koji je tako nešto dopustio. Nećemo da radimo mimo zakona, a ovo što se priprema definitivno se kosi sa svim normama. Pozivamo sve delegate iz Srpske da propuste sjednicu Skupštine i da u narednih desetak, 15 dana vidimo šta je najbolje i šta možemo da uradimo, jer nema mjesta za još jednu grešku - rekao je predsjednik RS RS Marinko Umičević.

Sudeći po raspoloženju dijela delegata iz Srpske, ali i FBiH, Skupština neće imati kvorum, odnosno neće moći da donosi odluke. Od 15 delegata jednog naroda, za odluku moraju da glasaju njih 12, a Vladimir Branković i Vojislav Rađa su najavili da neće prisustvovati i dodali da sigurno neće biti jedini koji su tako odlučili.

  • Ne bojkotujemo rad, samo želimo da radimo po zakonu. U trenutku kad RS RS bude uključen u rad RS BiH punim kapacitetom, sješćemo za sto i dogovoriti se o svemu za deset minuta, naravno, ako postoji volja. Nećemo dozvoliti da nam neko postavlja ultimatume, a da ni sjednicu Skupštine nije pripremio onako kako treba - rekao je Rađa.

Ništa od primopredaje

Drugi pokušaj da rukovodstvo RS RS, za koje je Osnovni sud u Banjaluci donio odluku da je izabrano na legalan način, preuzme funkciju od dosadašnjih funkcionera je propao.

- Sekretar Elvis Jaćimović je potvrdio da je stigla sudska odluka, ali je rekao da je mora razmotriti Upravni odbor RS RS. Međutim, tom UO je istekao mandat, bila legalna naša ili njihova Skupština, a sud je rekao da je naša. Odluku treba da donese dosadašnji predsjednik Zdravko Milićević, ali on iz nekih razloga to ne želi da učini - rekao je Rađa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana