Апел челника Рукометног савеза РС делегатима у Скупштини РС БиХ:Бојкот сједнице једина права одлука

Душан Репија
Апел челника Рукометног савеза РС делегатима у Скупштини РС БиХ:Бојкот сједнице једина права одлука

Бањалука - Новоизабрани челници Рукометног савеза РС апеловали су на све делегате из Републике Српске да не учествују на суботњој сједници Скупштине у Источном Сарајеву, која има само једну тачку дневног реда - премјештање сједишта РС БиХ из Сарајева у Источно Сарајево.

Вапај челника РС БиХ упућен прије неколико дана окарактерисан је као бити или не бити за рукомет, јер савез од оснивања прошлог љета није успио да добије порески број у ФБиХ, па се сада родила идеја да регистрација буде обављена у Пореској управи РС. Међутим, такав позив препун је замки, упозоравају из РС РС.

- То би било само пребацивање поштанског сандучића у Источно Сарајево. Много је ствари које нико не може да разумије. Прво, како је могуће да је савез дужан скоро четири милиона марака, а основан је прошле године? До тада није био регистрован у складу са законом, нико не зна ко је направио тај дуг и колики је он тачно. Регистрација савеза у РС значила би и бјежање од дугова. Даље, ако је савез направљен од два ентитета, како је могуће да Српска има 15 делегата у Скупштини, а ФБиХ 30? Треба да одговара онај који је тако нешто допустио. Нећемо да радимо мимо закона, а ово што се припрема дефинитивно се коси са свим нормама. Позивамо све делегате из Српске да пропусте сједницу Скупштине и да у наредних десетак, 15 дана видимо шта је најбоље и шта можемо да урадимо, јер нема мјеста за још једну грешку - рекао је предсједник РС РС Маринко Умичевић.

Судећи по расположењу дијела делегата из Српске, али и ФБиХ, Скупштина неће имати кворум, односно неће моћи да доноси одлуке. Од 15 делегата једног народа, за одлуку морају да гласају њих 12, а Владимир Бранковић и Војислав Рађа су најавили да неће присуствовати и додали да сигурно неће бити једини који су тако одлучили.

  • Не бојкотујемо рад, само желимо да радимо по закону. У тренутку кад РС РС буде укључен у рад РС БиХ пуним капацитетом, сјешћемо за сто и договорити се о свему за десет минута, наравно, ако постоји воља. Нећемо дозволити да нам неко поставља ултиматуме, а да ни сједницу Скупштине није припремио онако како треба - рекао је Рађа.

Ништа од примопредаје

Други покушај да руководство РС РС, за које је Основни суд у Бањалуци донио одлуку да је изабрано на легалан начин, преузме функцију од досадашњих функционера је пропао.

- Секретар Елвис Јаћимовић је потврдио да је стигла судска одлука, али је рекао да је мора размотрити Управни одбор РС РС. Међутим, том УО је истекао мандат, била легална наша или њихова Скупштина, а суд је рекао да је наша. Одлуку треба да донесе досадашњи предсједник Здравко Милићевић, али он из неких разлога то не жели да учини - рекао је Рађа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана