Zvezdina škola za sezone koje dolaze

Dušan Repija
Zvezdina škola za sezone koje dolaze

Beograd - Avanturu zvana Liga šampiona fudbaleri Crvene zvezde završili su porazom od PSŽ-a (1:4), ali je opšta ocjena da mogu biti zadovoljni premijernim nastupom u eliti.

Već poslije žrijeba koji je bio nemilosrdan i smjestio ih u grupu smrti, počele su priče da bi momci Vladana Milojevića mogli oboriti neke negativne rekorde. Ipak, oni su protiv vrlo jakih rivala osvojili četiri boda, uz pet postignutih. Svaka škola se plaća, a Beograđani su je završili sa 17 lopti u mreži od kojih su trećinu “popili” na prvom gostovanju u Parizu.

I tvrđavu “Rajka Mitića” srušili su vanzemaljci iz Grada svjetlosti, ali će ostati zapisano da su “crveno-bijeli” odigrali bez pogodaka sa Napolijem, koji zbog neplanirano izgubljena dva boda nije prošao dalje, a posebno trijumf nad moćnim Liverpulom.

- Ovo je utakmica u kojoj može mnogo da se nauči. Ovo je fudbal koji se igra u svetu. Mogli smo sigurno i bolje da odigramo u ovoj Ligi šampiona, uvek može bolje, ali ja ipak čestitam igračima na svemu što su uradili. Vratili smo Crvenu zvezdu u Ligu šampiona. Na želim nikad više da vidim onu Crvenu zvezdu iz prošlih godina - zaključio je Milojević.

Veliki mečevi rađaju i velike igrače, pa se može reći da su prvotimci Zvezde uglavnom dobro pokazali u izlogu pred zimski prelazni rok, pa će uprava kluba biti na slatkim mukama. Bez obzira na prihod od 20 i kusur miliona evra računajući marketing, prodaju ulaznica..., Zvezda i dalje živi od transfera, pa je neminovno da će neki igrači, ako ne u januaru, onda u julu potpisati mnogo unosnije ugovore u inostranstvu.

Kako se u fudbalu pamte golovi i pobjede, najjači odjek i već sada počasno mjesto u knjigama kluba iz Ljutice Bogdana 1 zauzeo je Milan Pavkov. Visoki napadač ugrabio je pet minuta slave protiv Liverpula i preko noći postao junak navijača, ali i meta mnogih klubova. Došao je za 300.000 evra iz niškog Radničkog, a već sada vrijedi bar deset puta toliko. Zato su klupski čelnici još juče s njim potpisali novi četvorogodišnji ugovor, kao nagradu za odlične igre, ali i osigurač da ne može otići za siću.

Univerzalac Marko Gobeljić takođe je skrenuo pažnju na sebe, posebno nakon gola “svecima”, a najbolje partije u kontinuitetu pružao je golman Milan Borjan.

- Ponosan sam na ove momke, na ceo klub za ovo što smo ove sezone uradili. Krivo mi je samo eto što nismo uspeli da se dokopamo Lige Evrope. Ali, i sami znate da je ovo bila grupa smrti. Svaka utakmica ovde je bila velika lekcija. Bože zdravlja da se vratimo sledeće sezone i da odemo korak dalje - rekao je Borjan.

Dušan Jovančić je igrao kao da ima na desetine ovakvih mečeva u nogama, a ne tako davno, prije šest godina, igrao je u nižim beogradskim ligama, vjerujući da će jednog dana isplivati na glavnu scenu.

Naravno, Marko Marin je opravdao ono što se od njega i očekuje - pokazao je klasu koja nije izblijedjela bez obzira  na nekoliko lošijih sezona posljednjih godina. Nijemac rodom iz Gradiške potvrdio je da želi da ostane, prvo da osvoji titulu, a onda sljedećeg ljeta ponovo napadne elitu. Odlično bi bilo da ostane i El Fardu Ben, momak sa Komorskih Ostrva koji se lako uklopio u ovaj tim i pokazao kvalitet u najvećim utakmicama.

Bilo kako bilo, pred upravom Zvezde je da izabere strategiju da li da pokuša sačuvati gro tima koji je iznio teret evropskih mečeva ili prodati momke koji su se dokazali sada kada imaju najvišu cijenu, pa ponovo sklapati tim ispočetka. Jedno je sigurno, navijači Zvezde zaslužuju Ligu šampiona, ako ne svake godine, onda bar jednom u dvije-tri sezone. Apetiti su porasli i njima i igračima i svima u klubu, pa se već kuju planovi za novu sezonu, a daleko od toga da je prvenstvo Srbije završeno, bez obzira na suverenu prednost “crveno-bijelih”. Vladan Milojević sigurno ne razmišlja tako, jer je mnogo puta do sada dokazao da je smiren i imun na euforiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana