Звезда згазила вицешампиона Европе

B92
Звезда згазила вицешампиона Европе

Догодило се „што бити не може”, Црвена звезда је остварила велику побједу! Пред пуним трибинама пао је вицешампион Европе Ливерпул (2:0).

Огроман успех српског шампиона, тријумф који се слободно може назвати сензацијом, побједа какву нису забиљежили још од оних славних дана Барија и 1991.

Очекивало се да ће Енглези стићи до нових бодова, али нису тако мислили играчи Црвене звезде који су одиграли нестварно добру утакмицу, посебно у првом деијлу.

У оваквим утакмицама обично се каже да је побједио цио тим и то би заиста могла бити једина исправна констатација меча на „Маракани”, али како не поменути јунака меча, двоструког стрелца Милана Павкова?

Његовим головима у 22. и 29. минуту, Црвена звезда је отворила врата „Сезама” који је био забрављен деценијама. Храбром, сигурном и пожртвованом игром, изабраници Владана Милојевића оборили су на кољена фаворизованог противника, који је очигледно потцијенио српског ривала послије лаке побједе прије двије недјеље на “Енфилду” (4:0).

Црвено-бијели су у окршај против реномираног противика ушли без страха и нервозе, коју су испољавали на неким ранијим сусретима, посебно на премијери са Наполијем.

Од почетка су знали шта желе, често су Марин и Филип Стојковић слали високе лопте пред гол Алисона у намјери да пронађу високог Милана Павкова и мора се рећи да је таква тактика „упалила” иако је и игра „по земљи” била сасвим добра и било је прилике да се и на тај начин угрози гол противника.

Марко Марин је покушао у деветом минуту шутем са дистанце, да би у 15. минуту послије корнера који је извео управо бивши играч Олимпијакоса, лопта дошла до Вујадина Савића који је из гужве шутирао из окрета, али преко пречке.

Коначно у 22. минуту затресле су се трибине „Маракане”. Марин је извео корнер са десне стране, Павков се сјајно прикрао иза леђа дефанзиваца „црвених”, скочио је високо и закуцао лопту главом у мрежу гостију – 1:0!

Ако је то био моменат из снова за бившег нападача нишког Радничког, шта онда рећи за оно што је учинио седам минута касније? Био је то моменат који је многе подсјетио на гол Николе Жигића против Роме 2005. године у оној побједи од 3:1, само што се овај магични моменат за Павкова догодио пред голом на јужној страни стадиона.

Прихватио је Павков лопту на 40 метара од гола Ливерпула, повео је неколико корака, а онда је са 22 метара упутио прави пројектил десном ногом, Алисон је био немоћан, лопта је завршила у мрежи крај десне стативе гола Ливерпула за великих 2:0!

Имао је и Ливерпул своје прилике, обрукао са Стариџ у два наврата, а напади гостију у финишу првог дијела нису уродили плодом, одбрана црвено-бијелих је била чврста и сигурна.

За очекивати је било да Јирген Клоп баци све карте у напад у другом полувремену и да се Црвена звезда ограничи на одбрану свог гола. То се и догодило, свијесно су црвено-бијели препустили иницијативу гостима, повуки се пред свој гол.

Било је момената када су очајнички бранили мрежу Борјана и отклањали опасност у посљедњем тренутку. Мешутим, одмах на почетку су имали прилику домаћини.

Марко Марин је у 46. минуту прихватио лопту на десетак метара од гола Ливерпула, шутирао је, лопта је погодила у руку Џејмса Милнера, али је судија Матео Лахоз одмахнуо руком, сматравши да је лопта била напуцана и да није било намјере да се игра руком.

Притиснули су гости, ређали прилике, у 71. минуту Салах је погодио стативу послије одличне прилике која му се изненада улазала. Исрти играч имао је прилику и у 79. минуту, потом и у 82. Промашивали су Ван Дајк, Фирмино, ништа није полазило за руком “црвенима” и на крају, остало је као што је било на полувремену, великих 2:0 за црвено-бијеле.

Коачно, Црвена звезда је великом побједом стигла до четвртог бода, а два гола Павкова вредна су нових 2.7 милиона евра у каси српског шампиона, колико се премира успјех у Лиги шампиона.

Послије свега и прилика да се српски шампион до краја бори за прољеће у Европи. А мало ко је вјеровао, иако су на “маракани” падали многи великани. Уосталом, скор против Ливерпула у победама сада је 3:1. Послије овакве побједе, све је заиста могуће,

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана