Звезда “размонтирала” Будућност за прву побједу у финалу АБА лиге

B92
Звезда “размонтирала” Будућност за прву побједу у финалу АБА лиге

Кошаркаши Црвене звезде убједљивом побједом против Будућности од 91:72 дошли су до вођства у финалној серији АБА лиге, послије првог одиграног меча.

Звезда је повела послије побједе у својој дворани “Александар Николић”, гдје ће се у недјељу одиграти и други меч финала.

Црвено-бијели су до побједе дошли фуриозним другим полувременом, послије веома неизвјесног првог, и на крају без икакве неизвјесности дошли до великог славља.

Ово је била четврта побједа црвено-бијелих против актуелног шампиона лиге ове сезоне, у исто толико мечева, која је још једанпут дошла двоцифреном разликом, овога пута убједљивије него иначе.

Утакмицу је дочекала пуна дворана “Пионир”, домаћи кошаркаши су испоштовали своје навијаче и одиграли једну од најбољих утакмица ове сезоне, а сигурно најбоље полувријеме (друго), током којег су противника свели на мање од 30 поена.

Предност црвено-бијелих је износила и 27 поена, али су вицешампиони Црне Горе успјели да направе серију на крају и дођу до нешто мањег дебакла.

Прва четвртина припала је Будућности, али је прије свега виђен велики егал и борба. Норис Кол је предводио госте, а меч је почео са двије тројке Битадзеа. Одмах на старту се видио дуел који ће се водити између грузијског центра и Мајкла Оџа, а Звездин играч му је на тројке узвратио игром у рекету.

И током друге четвртине Будућност је изгледала као “за длаку” бољи ривал и имала предност, додуђе не значајну.

Кеј-Си Риверс је добио неспортску грешку и утопио се у сивило које је, у тим тренуцима, владало на терену, а Гордић је добро користио игру на ниском посту против Човића. Подгоричани су тада повели 35:29.

Човић је својим уласком на терен још једанпут потврдио да је “гејм-чејнџер”. Погодио је два пенала, сјајно проиграо Фајеа послије одличне “рампе” Звездиног крилног центра, а добра игра домаћина разбудила је навијаче.

Упркос томе што је током малтене цијелог првог полувремена губила, Звезда је на полувремену имала предност од три поена послије тројке Добрића и новог закуцавања Фајеа.

У трећој четвртини виђена је јако лоша кошарка и “доминација судија”. Због неприкладних узвика и наводног коришћења пиштаљке судија Пукл је избацио неколико навијача из хале, а резултат послије два минута кошарке био је 0:0.

Услиједила је тројка Кола, па Берона, а онда ново затишје, испоставиће се пред буру.

Звезда је од средине треће четвртине ушла у шутерски ритам, до којег их је водио незаустављиви Берон. Американац није могао да промаши за три поена, а кошеви црвено-бијелих падали су ко на траци.

Шампион Србије је добро играо у одбрани и правовремено помагао са пик-ен-рола, који им је у првих 20 минута правио огромне проблеме. Берон је наставио да погађа, укључили су се Човић, а на крају и Добрић, који је запечатио катастрофалну четвртину гостију тројком у посљедњим секундама.

Будућност је током треће дионице постигла само десет поена, а пред посљедњих десет минута црвено-бијели су имали +13.

Четврта четвртина била је само формалност за домаћина, али се он потрудио да навијачима приреди додатно посебну атмосферу.

Тројке су “падале” као од шале, а Будућност је срљала из грешке у грешку. Предност Звезде је расла из минута у минут и у једном тренутку износила и 27 поена.

На срећу по госте дошло је до малог засићења за Звезду и Будућност је мини-серијом успјела да смањи предност противника на испод 20 разлике.

Убједљиво најбољи актер меча био је Берон са 19 поена и пет асистенција (4/4 за три). Истакао се и Добрић са 12 поена, Човић је имао осам уз шест асистенција, исто поена колико и Давидовац.

Перпероглу, Фаје и Риверс су убацили по седам, два мање него Цирбес, који је ухватио и шест лопти.

На другој страни једини двоцифрени био је Норис Кол са 18 поена. Иза њега нашли су се Коти и Ерл Кларк и Гордић са по осам, те Битадзе и Џексон са по шест поена.

Наредни, други меч финалне серије на програму је у недјељу у дворани “Пионир” од 19 часова, а серија се затим сели у Подгорицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана