Звезда још далеко од Динама

Иван Драгичевић
Звезда још далеко од Динама

Бањалука - Посљедњи трансфери Црвене звезде, односно обештећења која су Београђани добили, некако су у очима обичног посматрача прилично мали у односу на потенцијал и квалитет играча који су продати.

Одлазак младог Дејана Јовељића у Ајнтрахт подсјетио је на трансфер Луке Јовића који је “црвено-бијеле” напустио за малу суму, а на све се надовезао и трансфер Милана Павкова у Ђангсу Сунинг за три милиона евра. Према подацима специјализованог сајта “Трансфермаркт”, Београђани су, чини се, у још неколико ситуација могли извући више новца.

Први примјер је Лука Аџић. Од њега се много очекивало у Љутице Богдана, а осим неколико бљескова у Суперлиги Србије, овај талентовани фудбалер није успио да се наметне као стандардан члан прве поставе код тренера Владана Милојевића. Зато је Аџић већ са 19 година одлучио да промијени средину и земљу и за само 800.000 евра прешао је у Андерлехт.

Звезда је са Ајнтрахтом договорила обештећење за Јовељића које износи четири милиона евра. Како је ријеч о великом драгуљу рођеном 1999. године, може се рећи да је трансфер преурањен, поготово што српски шампион, бар према тврдњама генералног директора Звездана Терзића, више није у толиким финансијским проблемима и у ситуацији да је приморан да прихвати сваку понуду која стигне.

Регионални лидер у области продаје играча и даље је Динамо. “Модри” су само од продаје Филипа Бенковића добили 14,5 милиона евра, колико је Звезда инкасирала од Јовељића, Павкова, Аџића, Милоша Дегенека и Алексе Терзића заједно. Слично је и у Партизану, који је подвео продају Николе Миленковића за пет милиона евра под одличан посао, а млади штопер послије двије сезоне у Фјорентини вриједи бар седам, осам пута више. 

Борна Соса и Анте Ћорић донијели су Динаму по шест милиона евра, а и мањи трансфери, попут одласка Ивана Фиолића у Генк или Армина Хоџића у Мол Види, показали су да је Динамо одличан преговарач, са добром трансфер политиком. Континуитет у Европи донио је Загрепчанима могућност да довољно пута кажу не. За све ове године Динамо је у овој деценији четири пута играо групну фазу Лиге шампиона, док је стални учесник Лиге Европе. Дефинитивно је исто потребно и српским клубовима, нарочито Звезди, која је ухватила добар талас, док је Партизан, чини се, испустио своју прилику. “Црно-бијели” нису на најбољи начин искористили период доминације, али ни новац који су зарадили, па су тренутно прилично далеко од могућности да буду чврст преговарач, али и да буду конкурентни у групној фази Лиге Европе.

Звезда овог љета поново кроји тим који би напао Лигу шампиона, али чини се да тај посао бар за сада не иде најбоље. Надао се Владан Милојевић да ће до одласка на припреме у Аустрију имати комплетну екипу на коју ће рачунати пред утакмице са Судувом, али то се није десило. Продајом Павкова Београђани су спали на само једног нападача Ричмонда Боаћија, а са друге стране нагомилали су играче на неким позицијама, па тренутно имају пет голмана. Пред почетак нове сезоне и европских квалификација, јасно је да ће клуб са стадиона “Рајко Митић” умногоме промијенити екипу. Чекају се потврде о одласку Филипа Стојковића и Вујадина Савића, као и могући повратак Немање Пејчиновића послије десет година.

 

Добри послови Звезде

У претходне три године Звезда је склопила и неколико добрих послова, а можда и најбољи је продаја Александра Пешића прошлог љета, који је за 4,2 милиона евра прешао у саудијски Ал Итихад. Трансфер Немање Радоњића у Марсељ за 12 милиона евра је други највећи у историји клуба, али је због специфичности уговора Звезди припала отприлике половина суме. Под добар посао може се подвести и продаја Ричмонда Боаћија у Кину за 5,5 милиона евра и његов повратак након пола године за дупло мању суму.

 

 

Топ пет трансфера у претходне три сезоне

Црвена звезда

1. Немања Радоњић (Марсељ)        12

2. Ричмонд Боаћи (Ђангсу)   5,5

3. Александар Пешић (Ал Итихад)          4,2

4. Дејан Јовељић (Ајнтрахт)  4

5. Милош Дегенек (Ал Хилал)        3,6

 

Динамо

1. Филип Бенковић (Лестер)  14,5

2. Марко Рог (Наполи) 13

3. Анте Ћорић (Рома)   6

4. Борна Соса (Штутгарт)     6

5. Ел Араби Судани (Нотингем Ф.)         3

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана