Вељковић покушао да намјести два меча

Агенције
Вељковић покушао да намјести два меча

Брисел - Српски менаџер Дејан Вељковић и четири члана управе Мехелена осумњичени су да су покушали да утичу на исходе двију утакмица шампионата Белгије како би Мехелен сачувао прволигашки статус.

Ово је јуче рекао портпарол белгијске полиције Венке Роган.

- Државно тужилаштво тврди да постоје назнаке да је Вељковић нудио судији Себастијану Делферијеру одређене погодности како би овај “судио поштено” - рекао је Роган.

Вељковић је уз такође осумњиченог Мођија Бајата најмоћнији менаџер у Белгији, а Мехелен је један од клубова у којима је имао велики утицај, односно којем је продавао и из којег је продавао многе фудбалере. Зато му је било врло важно да овај клуб остане у елити. Ипак, он је јуче пуштен из притвора, баш као и Делферије, док се још трага за финансијским директором Мехелена Тијеријем Стимансом.

У аферу “Чиста рука”, која је потресла белгијски фудбал, умијешане су десетине људи из Белгије, Македоније, Србије, Црне Горе, Хрватске, са Кипра..., а најпознатији међу њима је свакако тренер Брижа Иван Леко. Он је јуче пуштен на слободу након што је ноћ провео у затвору. Медији су пренијели да је узео провизију од Вељковића приликом доласка у Бриж Матса Риса и Ивана Томечака. Његов адвокат је рекао да је Леко емоционално сломљен због хапшења. Из Брижа су потврдили да је полиција била у просторијама клуба и затражили од челника да сарађују у, како су навели, случају против Бајата и Вељковића, не споменувши Лекину кривицу. Вељковић је раније био посредник у Лекином играчком трансферу у Локерен, а затим му пронашао и први тренерски посао у ОХ Леувену. Много је повезница између њих двојице, као и још неколицине фудбалера, менаџера и тренера с ових простора. У склопу исте акције у Београду је ухапшен црногорски менаџер Урош Јанковић, иначе један од агената који заступа интересе тренутно најтраженијег фудбалера Србије Сергеја Милинковића-Савића. Он је врло близак са Матејом Кежманом, који је менаџер младе звијезде Лација, а суд му је одредио екстрадициони притвор.  

Вељковићево царство

Вељковић је у Белгији познат као краљ менаџера фудбалера на “ић”, што заиста и јесте тачно када се погледа списак играча са којима сарађује или је сарађивао. Међу њима су и четири играча из БиХ: Един Цоцалић, Сулејман Смајић, Ервин Зукановић и садашњи фудбалер Зрињског Далибор Веселиновић. У једном тренутку сарађивао је и са Карлом Летицом, Иваном Томечаком, Џорданом Лукакуом, Адамом Марушићем, Александром Јанковићем, Миланом Косановићем, Иваном Обрадовићем, Марком Мирићем, Ђорђем Јовановићем, Миланом Јовановићем, Славољубом Муслином, Бојаном Јоргачевићем...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана