Тениски стручњак Богдан Обрадовић за “Глас Српске”: Чека нас епско финале

Душан Репија
Тениски стручњак Богдан Обрадовић за “Глас Српске”: Чека нас епско финале

Београд - Када год играју Новак Ђоковић и Рафаел Надал можемо да очекујемо епски меч, али, за разлику од претходних сусрета великих шампиона, сада им је наруку ишло и неколико олакшавајућих околности, сматра бивши селектор Дејвис куп репрезентације Србије Богдан Обрадовић.

Искусни стручњак у разговору за “Глас Српске” појаснио је зашто очекује један од најбољих финала уопште у историји.

- Дефинитивно су сви услови за такво нешто ту. Два врхунска тенисера, која трају годинама и већ су играли много мечева за памћење, сада су одморни, с обзиром на шетњу до финала какву, верујем, никада нису имали, па имам право да имам велика очекивања. Новак је у последња два меча провео на терену два и кусур часа, Рафа се такође није много ознојио, а имао је и дан више за одмор. Ако је неко писао сценарио, пиали су га срећници који имају карту за финале. Спектакл је загарантован - рекао је Обрадовић.

ГЛАС: Сви се сјећамо финала из 2012. године када су проглашење побједника обојица дочекали на столицама јер нису имали снаге да стоје. Можемо ли да очекујемо репризу?

ОБРАДОВИЋ: Не мора се десити да меч буде у пет сетова и да траје пет-шест сати. Можда добијемо победника и у три, али три врхунска сета, са много трчања, дугих поена и надмудривања. Мада не верујем у тај сценарио, ближи је овај у којем ће гледаоци дуже уживати.

ГЛАС: У ово доба прошле године Ђоковић је проживљавао најтежи период у каријери. Како је успио да преокрене ситуацију у своју корист?

ОБРАДОВИЋ: Тај човек је рођен да бесконачно помера границе. Био сам тужан прошле године, све нас је забринуо, али се испоставило да смо се беспотребно нервирали. Убрзо је посложио све коцкице, зачепио свима уста и вратио се тамо где му је место.

ГЛАС: Новак је имао једну кризу у каријери, а Надал неколико. Дефинитивно је синоним за човјека који никад не одустаје?

ОБРАДОВИЋ: Он је највећи фајтер на туру, никакав разлог и недаћа нису убили његову љубав за тенисом и такмичењем. Мислим да сада ужива у игри, ослободио се мука, престао да мисли о свом телу и повредама. Невероватно се намучио, али се одлично опоравио, на чему треба да захвали свом тиму, као и Карлосу Моји, који је унио неке новости у његову игру, па је сада много агресивнији, јаче удара лоптицу и мање се троши.

ГЛАС: Има ли Новак макар психолошку предност с обзиром на то да никада није изгубио у полуфиналу и финалу Аустралије, у којој је 2008. године освојио први велики трофеј?

ОБРАДОВИЋ: Мелбурн сигурно има посебно место у његовом срцу и буди емоције, али тешко да му то може помоћи против Надала. Верујем да ће му много боље лећи чињеница да је у врхунској форми, пун самопоуздања и одморан за још једну незаборавну битку.

Младима фали “оно нешто”

ГЛАС: Чинило се да би млади тенисери коначно могли да направе искорак и умијешају се у борбу за титулу, али то се поново није десило?

ОБРАДОВИЋ: Показали су много, посебно Стефанос Циципас, који је добио Роџера Федерера, али се показало да им још недостаје “оно нешто”. Карен Хачанов, Доминик Тим, Александар Зверев и Циципас имају јако добро пролазно време, али морају да почну побеђивати велике. Иначе ће врло брзо завршити као Милош Раонић, Кеи Нишикори, Григор Димитров и други, који се докотрљају до четвртфинала или полуфинала, али никако не успевају да дођу до највећих титула.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана