Србија силовита против Израела за овjеру пласмана на Свjетско првенство

B92
Србија силовита против Израела за овjеру пласмана на Свjетско првенство

Кошаркашка репрезентација Србије побjедом над Израелом овjерила је пласман на Свjетско првенство у Кини.

Србија је у хали "Александар Николић" савладала Израел резултатом 97:76 и пласирала се на Мундобаскет.

У посљедњем квалификационом мечу Србији је била потребна побједа, додуше не нужно, а изабраници Александра Ђорђевића су се постарали да се питање побједника ниједном не доведе у питање.

"Орлови" су добро почели утакмицу и брзо дошли до 7:0. Атмосфера је била добра у препуном "Пиониру", а наши репрезентативци су играли са пуно енергије. Ипак, средином прве четвртине Израелци су успјели да ухвате резултатски прикључак и изједначе на 13:13.

Све до средине друге дионице Израел је био конкурентан. Иако је Србија повела са осам разлике послије првих 10 минута, Израелци су се опет вратили и дошли до егала.

Тада је на сцену ступио играч који је био убједљиво најбољи актер овог меча и оног са Естонијом, Драган Милосављевић. Он је сјајно сарађивао са Теодосићем, који га је редовно "хранио" лоптама, играо гранитну одбрану и, уз помоћ саиграча, одвео Србију на двоцифрену предност.

Највећа предност је направљена послије једног тајм аута Александра Ђорђевића, послије којег се напредак највише видио у одбрани. Србија је на полувријеме отишла са огромних +16 и великим олакшањем пред наставак.

На полувремену Естонија је водила против Грузије, у мечу који је могао да буде веома битан за нас, с обзиром да би побједа Естоније Србију, уз пораз против Израела, избацила са Свјетског првенства.

Ипак, наши кошаркаши су се постарали да до таквог немилог сценарија не дође, па су наставили да притискају противника и повећавају преденост, која се брзо попела на 22 поена.

Теодосић је радио оно што најбоље умије, разигравао, док се незаустављивом Милосављевићу прикључио Владимир Лучић. Кошаркаш Бајерна, који није био ту против Естоније, погађао је тешке шутеве, играо одличну одбрану и био веома активан приликом акција у нападу.

Једини страх, ако се тако може назвати, за Србију био је када је Израел средином треће дионице направио серију и пришао на 13 поена заостатака, али је тај проблем Србија отклонила пред улазак у посљедњих десет минута својом серијом и повратком на преко 20 поена предности.

У четвртој четвртини, када је било евидентно да је побједа осигурана, наши репрезентативци су се опустили, па је виђен још по неки алеј-уп, пас кроз ноге и слични баскеташки потези.

Најефикаснији у убједљивој побједи Србије био је Лучић са 22 поена и четири скока. Милосављевић је додао 20 поена, а имао по четири скока и асистенције. Поред њих, поентерски су се истакли и Теодосић са 11, те Милутинов са 10 поена.

Бивши плеј Клиперса је имао девет асистенција, једну мање него против Естоније. Бирчевић је учествовао са девет, а Јеловац са осам поена.

Код Израелаца најефикаснији био је Џејк Коен са 16 поена, док су га пратили Клајн са 12, те Авдија, Зив и Залмансон са по десет поена.

Свјетско првенство у Кини на програму је од 31. августа до 15. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана