Слободан Бобе Павковић, бивши помоћник Младена Крстајића, за “Глас Српске”: Меч са Нигеријом модел како Србија треба да игра

Душан Репија
Слободан Бобе Павковић, бивши помоћник Младена Крстајића, за “Глас Српске”: Меч са Нигеријом модел како Србија треба да игра

Бањалука - Пораз и блиједа игра у мечу са Чилеом (0:1), који је наступио са готово другом поставом, забринуо је све навијаче Србије.

Селектор Младен Крстајић је према најавама промијешао карте и дао прилику момцима који ће највјероватније бити у другом плану током Мундијала. У другом полувремену увео је најјаче адуте, али се мало шта промијенило набоље. Такав наступ помало је забринуо и доскорашњег помоћника у стручном штабу Србије Слободана Павковића, који у душу познаје све играче, јер је са њима радио током квалификација и уз Крстајића био први сарадник Славољуба Муслина.

- Мислим да је стратегија била у питању. Ту постоје две солуције, једна да се уиграваш, а друга да сакриваш. Мислим да је ово сакривање било претерано, јер после ове утакмице се не зна готово ништа. Једино је добро што је сакривено шта би требало да се игра. Ова утакмица је упалила аларм, јер нема много времена за поправљање. Надам се добром издању против Боливије са нашом најјачом поставом и ведром путу у Русију - рекао је Павковић.

ГЛАС: Како би, по Вашем мишљењу, требало да изгледа састав Србије и како би “орлови” требало да играју?

ПАВКОВИЋ: Нема ту много филозофије. Од одласка Славољуба Муслина најбољи меч који смо одиграли био је онај против Нигерије (2:1). Тада сам још био Крстајићев помоћник и тада смо направили неке ротације у систему 4-2-3-1. То је оно што треба да понављамо, јер ако једном нешто урадите може да буде случајно, а уколико то форсирате из меча у меч значи да сте прихватили све постулате тог система. Међутим, јако је тешко довести неке ствари до аутоматизма, а када то успете, значи да сте поставили велика репрезентација. Што се тиче поставе, иста као против Нигерије, а уместо повређеног Матије Настасића ставио бих Душка Тошића. Дакле, Стојковић, Рукавина, Ивановић, Тошић, Коларов, Миливојевић, Матић, Тадић, Љајић, Костић, Митровић.

ГЛАС: Значи мислите да Сергеј Милинковић-Савић нема мјеста у стартних 11?

ПАВКОВИЋ: Објективно, у систему који је играо Муслин 3-4-3 тешко је било наћи места за њега, поготово што је он одбио да игра уз Немању Матића као дефанзивни везни. Напред смо имали трио Тадић - Митровић - Костић, који је идеалан за ту формацију. Сергеј је невероватно талентован и сигурно ће имати улогу у овом систему, али не верујем у првих 11.

ГЛАС: По завршетку квалификација, практично у предвечерје Мундијала десиле су се битне промјене, Крстајић је замијенио Муслина, Александар Коларов је добио капитенску траку Бранислава Ивановића. Колико такве ствари могу да утичу на односе и атмосферу?

ПАВКОВИЋ: Промене, поготово честе могу да донесу доста лошег, јер играчи желе да имају континуитет. Лакше је да радиш у познатом, него када се дешавају турбуленције. Свака промена је мач са две оштрице. Знам колико је била тешка турнеја по Далеком истоку после одласка Муслина... Нисам сигуран да смо баш све урадили на најбољи начин, али се надам најбољем.

ГЛАС: Да ли је селектору Крстајићу отежавајућа околност што му је ово први посао?

ПАВКОВИЋ: Људи генерално код нас потцењују искуство, нису свесни које су то вредности, јер искуство не може да се научи или купи, то мораш да доживиш. Када једном прођете кроз циклус онда седнете и извучете поуке, шта је добро а шта треба да промените. Наш селектор то није прошао, али видим да је сада тренд да млади тренери бивају гурнути у ватру. Неко се снађе неко не. Волео бих да код нас буде прва верзија.

ГЛАС: До прве утакмице са Костариком остало је још десет дана. Слажете ли се да јер то најважнија утакмица у Русији?

ПАВКОВИЋ: Апсолутно. Ако не победимо Костарику бићемо у јако великом проблему. То је императив, јер победа може да остави велику наду. После играмо две јако тешке утакмице. Ми смо још репрезентација у стварању, посебно променом селектора, а наши ривали имају континуитет, што је њихова велика предност. И та Костарика је искусна екипа, има четвртфинале СП из 2014, а већина наших играча никада није учествовала на великом такмичењу.

Фаворити

ГЛАС: Ко су главни фаворити?

ПАВКОВИЋ: Ту је прича годинама јасна. Немачка и Бразил су међу главним, а мислим да Белгија може много, па чак и Енглеска.

Хрватска

ГЛАС: Колико може да направи Хрватска?

ПАВКОВИЋ: И они имају много турбуленција и, без обзира на изванредне појединце, питање је какав ће направити колектив.

Негативна изненађења

ГЛАС: Које репрезентације би могле да остваре слабији пласман од очекиваног.

ПАВКОВИЋ: Нисам сигуран да ће Шпанија бити на нивоу као што је некад била, а велико је питање колико може Аргентина. Велики је притисак на Лионелу Месију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана