Саша Обрадовић за “Глас Српске”: Навијаћу за Жељко и за Василија

Душан Репија
Саша Обрадовић за “Глас Српске”: Навијаћу за Жељко и за Василија

Монте Карло - Симпатије трофејног репрезентативца Југославије, а данас успјешног тренера Саше Обрадовића на Фајнал фору Евролиге, који почиње вечерас у Виторији, на страни су екипа у којима главу ријеч воде Срби.

Мали проблем за њега, као и већину овдашњих љубитеља кошарке, који углавном слично размишљају, јесте то што ће у полуфиналу снаге одмјерити Фенербахче и Анадолу Ефес. На једној страни опорављени Никола Калинић и Марко Гудурић под палицом Жељка Обрадовића, а на другој најпријатније изненађење сезоне Василије Мицић.

- Сасвим ми је свеједно ко ће у финале. Уживаћу како год буде. Са једне стране, волео бих да се Жељко докопа тог десетог трофеја. Човек је легенда, мој учитељ и најбољи у Европи свих времена. На другој, Васа, због којег ми је посебно драго. Био сам врло тужан док сам тренирао Албу гледајући га како се мучи у Бајерну, али је све оставио иза себе и израстао у једног од најбољих плејмејкера Европе - рекао је Обрадовић за “Глас Српске”.

Стратег Монака ипак даје малу предност Фенербахчеу, за који сигурно неће играти Луиђи Датоме и Жофри Ловерњ, али је добра вијест што су спремни Калинић и Јан Весели.

- Изостанак Датомеа је највећи проблем, јер је он момак који је до танчина упознат са системом и који ужива у великим мечевима. Ипак, клуб какав је Фенер и Обрадовић као тренер сигурно ће наћи адекватне замене, а очекујем да Калинић, уколико је потпуно спреман, покрпи рупе. Фенеру дајем 60 одсто шанси због тренера који је освојио све, а и даље је гладан, те искуства. Ефес има одличну сезону и имаће шансу уколико Мицић и Шејн Ларкин одиграју фантастично и надиграју преискусне Костаса Слукаса и Бобија Диксона - рекао је Обрадовић.

Друго полуфинале је класик европске кошарке. Бранилац титуле Реал има десет, а ЦСКА седам трофеја, највише од свих клубова. Годинама су на врху или при врху, па је врло тешко неком дати предност.

- Ни Руси ни Шпанци не могу да се похвале богзна каквом формом, много су осцилирали и немају најбољу сезону, посебно мислим на ЦСКА, који се понекад мучио и у ВТБ лиги. Међутим Фајнал фор је потпуно нешто друго, много је битна припрема, самопоуздање и концентрација. Волео бих да у финале оде ЦСКА, највише због Димитриса Итудиса, који је често потцењен, понекад с разлогом, а најчешће без. Пекао је занат код Жељка и сигурно је научио како да подигне екипу пред овакве турнире - нагласио је Обрадовић.

Некада одлични плејмејкер има већ сасвим пристојну тренерску каријеру, а већ скоро три мјесеца становник је Монте Карла. Са Монаком за сада биљежи само успјехе, али тек слиједи одлучујући дио сезоне.

- У четвртфиналу првенства играћемо са Стразбуром и сав фокус је на тој првој утакмици, која је врло опасна. Имамо предност домаћег терена све до финала, сврставају нас у највеће фаворите уз Асвел, али још нисмо на том нивоу. Првенство је прилично неизвесно, лошије екипе често изненаде, па морамо да будемо врло опрезни. Када сам долазио, нисам баш знао шта да очекујем од лиге. Био сам фокусиран на Монако, добра ствар је што сам сарађивао са челницима клуба у Доњецку. Свиђа ми се идеја како да растемо и напредујемо, тако да мислим да сам донео добру одлуку када сам дошао у Монако. Било је преговора и са евролигашима, али ми је лепо и када се пробудим, а сунце ме греје - пренио је за крај Обрадовић утиске са Азурне обале.

Репрезентација

Како се ближи крај сезоне, све више се прича о Мундобаскету и шансама репрезентације Србије. Фокус је на Николи Јокићу, који још није одлучио да ли ће бити путник у Кину.

- Ја сам можда најгори пример што може да се узме када се прича о овој теми. И сада ми пролази кроз главу моменат када се повређујем у дресу репрезентације и како ми пропада договор са Барселоном. Ипак, много више је позитивних ствари које ниједан уговор не може да компензује. Године дружења, медаље и све научене ствари које данас и те како примењујем, те понос што сам представљао своју земљу носим у срцу са најлепшим успоменама. Са друге стране, не могу да коментаришем да ли је неким људима потребан одмор. Никола је, конкретно, одиграо 94 утакмице, што сигурно носи велике последице, па нека у договору са људима који га воде процени шта му је најбоље - рекао је Обрадовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана