Ratko Varda ogorčen na davanje pasoša stranim igračima: Našu djecu tretiraju kao sline

Srna
Ratko Varda ogorčen na davanje pasoša stranim igračima: Našu djecu tretiraju kao sline

Beograd - Vijest da je košarkaš Partizana Markus Pejdž postao državljani Srbije i da će član Crvene zvezde Majkl Odžo uskoro dobiti isti pasoš snažno je odjeknula u sportskim krugovima, a samo rijetki su se odvažili da javno nešto kažu o tome.

Rukovodioci klubova u želji da postignu uspjeh preko noći ne biraju sredstva, pa je proces dobijanja državljanstva za njihove pulene postao mnogo jednostavniji nego za obične građane. Bivši košarkaš Ratko Varda ne može da se pomiri sa činjenicom da strani sportisti, pogotovo košarkaši, lako dobijaju pasoš. Prije Pejdža, “Srbi” su postali Dilan Enis, Demarkus Nelson i Čarls Dženkins, koji su u tom trenutku igrali za Zvezdu. Dok se Dženkinsu, koji je odigrao tri sezone za “crveno-bijele”, i Nelsonu (dvije) ne može mnogo prigovoriti, ostaje nejasno kako su Pejdž i Enis dobili pasoše nakon što su u Srbiji proveli malo više od šest mjeseci, a Odžo je tu malo više od godinu dana. Tako su oni stekli pravo nastupa i za reprezentaciju Srbije, ali selektor Aleksandar Đorđević nekoliko puta je ponovio da mu ne pada na pamet da angažuje stranca pored toliko talentovanih srpskih igrača.

- Treba li bilo koji komentar!? Ma jok, mi smo zemlja velikog srca, tako treba još jednom da pokažemo da državljanstvo Srbije očigledno nekim ljudima ništa ne znači. Da su naša deca sline koje treba istresti iz nosa, pa dajete državljanstvo nekom ko je pre ove godine za Srbiju čuo možda samo preko TV-a. Svi su oni bolji od naše dece! Sram vas bilo sve koji ste podržali i omogućili ovo - izjavio je Varda.

Tokom bogate karijere koju je završio u 38. godini igrao je za 20 klubova, a vrlo kratko je bio u NBA ligi.

- Zašto meni niko nije dao američki, turski, ruski, poljski... ili neki drugi pasoš? Pa zato što se pasoš ne daje strancima. Da bi postao državljanin, treba da se oženiš devojkom iz Srbije, da imaš decu sa njom ili da ti je baba ili deda ili neko iz zemlje čiji pasoš dobijaš. Kod nas para vrti gde burgija neće. Da vas podsetim na jednu činjenicu iz 2013. godine dok sam igrao u Radničkom. Tada nisam bio državljanin Srbije iako sam izmirivao sve poreske obaveze (tad sam bio državljanin Srbije) i živeo u Beogradu od moje 12. godine. E tad sam bio državljanin BiH! Jer je vama to tako odgovaralo. Ponosan sam na svoje korene! Ja sam Srbin iz Bosne, ali, pre svega, čovek i sportista! Sram vas bilo - istakao je Varda.

Pored košarkaša, među poznatijim fudbalerima koji su dobili srpski pasoš su Evandro Gebel i Gabrijel Kleverson Kordova Kleo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana