Прва меч-лопта кошаркаша Србије

Агенције
Прва меч-лопта кошаркаша Србије

Талин - Прву меч-лопту за одлазак на Свјетско првенство кошаркаши Србије имаће вечерас од 18 часова на гостовању код Естоније.

До краја квалификација за Мундобаскет “орлови” ће одиграти два меча, а други са Израелом на програму је у недјељу од 16 часова и једна побједа их води у Кину, гдје ће бранити сребро са свјетске смотре из Шпаније од прије пет година.

Селектор Александар Ђорђевић скратио је списак играча неколико дана послије окупљања и за меч у Талину конкурисаће Милош Теодосић, Илија Ђоковић, Миленко Тепић, Драган Милосављевић, Алекса Аврамовић, Иван Паунић, Марко Симоновић, Стефан Бирчевић, Стеван Јеловац, Мирослав Радуљица, Никола Јовановић и Ђорђе Гагић. Прекобројни су остали Бранко Лазић, Огњен Добрић, Стефан Пот и Владимир Лучић. Због повреде на списку није ни био Стефан Јовић, а Огњен Кузмић није добио дозволу од Реал Мадрида да се прикључи репрезентацији. Василије Мицић и Никола Милутинов су могући кандидати за прикључивање тиму за меч са Израелом, али одлука о томе још није донесена и зависиће од резултата против Естоније.

- Ово је јако важна утакмица за нас и победом идемо на Светско првенство. Играли смо добро против њих у Београду, док они сада немају шта да изгубе и биће растерећени, а самим тим и много незгоднији противник. Иако смо се сакупили прије неколико дана, знамо шта треба да радимо, јер дуго играмо заједно и идемо на победу - рекао је бек шутер Драган Милосављевић.

“Орлови” би вечерас могли да се пласирају на шампионат свијета и у случају пораза од Естоније. За то је неопходно да истог дана своје мечеве изгубе и Грузија и Израел. Чак и у варијанти са два пораза, од Естоније и од Израела, Србија би остала трећа у групи, под условом да Грузија у овом прозору забиљежи једну побједу. У том случају би био формиран троугао, у којем би све три селекције имале исти укупан скор (6-6), исти међусобни скор (2-2), а Србија би имала најбољу кош-разлику у директним окршајима, осим ако од Израела изгуби са 23 или више поена разлике. Такође, ако Србија буде бодовно изједначена само са Грузијом, има двије побједе над конкурентом и задржава трећу позицију. Једини сценарио који “орлове” избацује из авиона за Кину је онај у којем губе обје утакмице, Израел биљежи 2-0, а Грузија 2-0 (даље иде Грузија) или 0-2 (даље иде Израел). Пласман групе Л: 1. Грчка 9-1, 2. Њемачка 9-1, 3. Србија 6-4, 4. Грузија 5-5, 5. Израел 4-6, 6. Естонија 2-8. У утакмицама деветог кола групе Л састају се, четвртак: Естонија - Србија (18), Израел - Њемачка (18.30), Грчка - Грузија (19.30). Десето коло, недјеља: Србија - Израел (16), Грузија - Естонија (16), Њемачка - Грчка (18).

БиХ у Чешкој

Репрезентација БиХ нема шансе за пролазак даље и вечерас од 18 часова играће против другопласиране Чешке, од које су изгубили у првом одмјеравању снага. Други меч на распореду је у недјељу против Бугарске (18).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана